Új üzemrészt adtak át a Mitsuba Kft.-nél Salgótarjánban

2016. szeptember 15. Gazdaság | Autóipar

Bővíti gyártó és tároló kapacitásait az autóelektronikai berendezéseket gyártó japán Mitsuba cég Salgótarjánban, az új üzemrészt szeptember 14-én adták át. A teljes beruházás 2017 végére készül el 4,3 milliárd forintból, a fejlesztéssel 150 új munkahelyet teremtenek. A magyar kormány 850 millió forint támogatást nyújt a fejlesztéshez.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az átadó ünnepségen elmondta: mára Japán lett a legjelentősebb zöldmezős ázsiai beruházó Magyarországon. – Közel 150 japán vállalat van jelen az országban, közülük 47 gyártókapacitással is rendelkezik, ezen cégek összesen 4,5 milliárd dollár befektetést valósítottak meg, és több mint 25 000 embernek adnak munkát – tette hozzá.

Szabó László úgy fogalmazott, a Mitsuba salgótarjáni bővítése is azt bizonyítja, hogy Magyarország megbízható partner, vonzó befektetési környezetet tud kínálni azoknak a vállalatoknak, amelyek a munkahelyteremtés céljából kívánnak hazánkba jönni.

– Az új, 8600 m2-es üzemrész megépítése fontos állomása a vállalat 4,3 milliárd forint értékű fejlesztési és bővítési projektjének. Ezzel a raktározási és gyártókapacitás kétszeresére nőtt, amelyet a megrendelések emelkedése indokolt. Az új egységben folyamatosan történik a gépsorok telepítése – mondta Hino Noboru, a Mitsuba-csoport elnök-vezérigazgatója.

A salgótarjáni Mitsuba Automotive Systems of Europe Autóalkatrész Gyártó Kft.-nél jelenleg 370-en dolgoznak. A beruházás tavaly októberi megkezdése óta már 90 új munkahely létesült, a projekt befejezésekor, 2017 végére várhatóan a 150 főt is eléri az új dolgozók létszáma.

Hino Noboru megköszönte, hogy a magyar kormány 850 millió forint támogatást nyújt a fejlesztéshez.

A Mitsuba 2001-ben zöldmezős beruházásként hozta létre salgótarjáni gyárát. A kft. alapvetően az európai piacra gyárt és értékesít ablaktörlő és mosó berendezéseket, valamint kényelmi berendezéseket, így elektromos ablakemelőt, kormány szervo-motorokat, elektromos kürtöket. Az export aránya meghaladja a 90%-ot.

A cég partnerei között van a Magyar Suzuki és az Audi győri gyára is, beszállítói között jelentős arányt képviselnek a magyar cégek. A társaság Salgótarján meghatározó munkáltatója.

Forrás: MTI