Új üzemcsarnok állami támogatással

2013. november 15. Beruházás | Autóipar

Részben állami támogatással, 450 millió forintos beruházással új üzemcsarnokot épített a fémmegmunkálással foglalkozó Iron-Tech Zrt. Szigetváron. A létesítményt Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára adta át november 14-én.

Az új 1700 m²-es üzemcsarnokban 81 dolgozónak tud munkát biztosítani a vállalkozás 2014 februárjától, a Denso Magyarország Kft. számára gyártanak majd Ford személygépkocsik motorjaiba szánt alkatrészeket. A vállalkozás a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházását célzó pályázatával a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból (NFA) 208 millió forintos támogatást nyert az üzemcsarnok felépítéséhez.

Czomba Sándor a csarnok ünnepélyes átadása előtt hangsúlyozta, hogy egy olyan hátrányos helyzetű kistérség számára, mint a szigetvári, létfontosságú, hogy a kormányzat lehetőségekhez juttassa. Az államtitkár szerint a beruházás érdeme, hogy szabad vállalkozási zónában található. Emlékeztetett rá: ahol szabad vállalkozási zóna jön létre, ott plusztámogatásokat kapnak a vállalkozások. Ez minden munkavállaló után 400 000 forintos támogatást jelent új munkahely létesítése esetén; így történt ez az Iron-Tech esetében is – tette hozzá.

Tiffán Zsolt, országgyűlési képviselő, az Ős-Dráva program kormánybiztosa örömtelinek nevezte, hogy a nagyvárosokon kívül, vidéken is történnek ipari fejlesztések Magyarországon. Amint hozzátette, bár Baranya foglalkoztatási mutatói országos viszonylatban nem számít jónak, a mostani beruházások biztatóak a jövőre nézvést. Véleménye szerint külön öröm, hogy a szigetvári vállalkozás  az autóipar előrelépését segíti.

Bocskor Tibor, az Iron-Tech Zrt. igazgatója beszámolt arról, hogy cégük 1999 óta van jelen az iparban, ma már meghatározó szerepet tölt be a fémmegmunkálás és autóalkatrész-előállítás területén, a szigetvári kistérség egyik legnagyobb foglalkoztatója. A beruházás előzményeként megemlítette, az év elején jelentős megrendelést kapott vállalkozásuk a Densótól, ezt pedig a cég korábbi telephelyének további bővítésével már nem lehetett volna kielégíteni. Amint Bocskor Tibor elmondta, a jelenleg 138 embert foglalkoztató Iron-Tech Zrt. hazai partnerek számára állít elő alkatrészeket, és 100%-ban magyar tulajdonban van. A cég tavalyi nettó árbevétele 1,1 milliárd, 2011-ben 1,2 milliárd forint volt. Az üzemi tevékenység eredménye tavaly 203 millió forint volt a 2011-es 221 millió után.

MTI