Új ostyagyártási technológiát vezetnek be Rétságon

2014. április 24. Gyártás | Egyéb szektorok

Kétmilliárd forintos beruházásban hoz létre ostyaüzemet Rétságon a dunakeszi székhelyű Urbán és Urbán Kft.; az új telephelyen olyan technológiát vezetnek be, amellyel lehetővé válik az egészséges életmódot szolgáló és diabetikus termékek gyártása is – a cég erről közleményben tájékoztatta az MTI-t április 24-én.

A harmincéves múltra visszatekintő Urbán és Urbán Kft. 995,8 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a beruházáshoz a Gazdasági Operatív Program (GOP) technológiai innovációt támogató pályázatán. A fejlesztés célja, hogy a cég új ostyagyártási technológiát vezessen be, és ezzel erősítse meg piaci pozícióját a magyar és közép-európai édességpiacon.

A Magyarországon nápolyi és puszedli termékeiről ismert Urbán és Urbán Kft. kinőtte dunakeszi telepét, és Rétságon, a volt TDK-üzem több éve kihasználatlan, de jó állapotú épületében találta meg az ideális fejlesztési helyszínt innovációs projektjéhez.

A cég hazánkban még nem alkalmazott, egyedi technológiát telepít Nógrádba, amellyel – párhuzamosan megvalósuló termékfejlesztésnek köszönhetően – lehetővé válik az egészséges életmódot szolgáló, diabetikus, illetve élettanilag fontos anyagokkal dúsított termékek gyártása is.

Az új üzemben a tervek szerint év végén kezdik meg a gyártást, kezdetekben legalább tíz ember dolgozik majd Rétságon. Az évi hatmilliárd forintos árbevétellel működő, 51 embert foglalkoztató cég 70-féle saját terméke mellett bérgyártásban is előállít kekszeket, ostyákat, mézes puszedliket és sajtos tallérokat, utóbbi három termékben piacvezetők Magyarországon.

Termékeik 95%-át hazai piacon értékesítik, emellett Szlovákiába, Romániába és Németországba exportálnak. Az Urbán és Urbán Kft. 2013-ban 23 millió forintos nyereséget ért el.

MTI