Új néven fut az útdíjhoz kapcsolódó kezességvállalás és kamattámogatás

2014. április 9. Gazdaság | Egyéb szektorok

Az eddigi Széchenyi Útdíj Hitelprogram szerdától Útdíj Hitelprogram néven fut tovább, és megszűnik a kamattámogatás kincstári ellenőrzése. A módosító szabályok a legutóbbi Magyar Közlönyben jelentek meg – adta hírül április 9-én az MTI.

Az átnevezés nem érinti a lényeget: az Útdíj Hitelprogram keretében egyszerűsített eljárással és kamattámogatással igénybe vehető a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. közreműködésével működtetett finanszírozási konstrukció. Az útdíj törvény ugyanis előírja, hogy a kkv-k útdíj hiteleiért az állam készfizető kezesként felel a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. általi kölcsön 80%-áért. Az állami készfizető kezesség együttes év végi állományát a költségvetési törvényben kell meghatározni.

A hitel kamata is változatlan: az egyhavi BUBOR, plusz 1,5%. A kormányrendelet hatályon kívül helyezi a jogszabály 2 pontját. Így a kincstár a jövőben a támogatott kis- és középvállalkozásnál a kamattámogatás igénybevételének jogszerűségét – hatósági ellenőrzés keretében – nem vizsgálhatja. Miután a kincstár ellenőrzési joga megszűnik, így határozatban sem kötelezheti a jogosulatlanul igébe vett kamattámogatás visszafizetésre az érintett vállalkozást.

MTI