Új logisztikai központ Sosnowiecben

2013. április 15. Beruházás | Egyéb szektorok

2013. április 12-én került sor a Raben Poland új logisztikai központjának hivatalos megnyitójára, amely Sosnowiecben, az Inwestycyjna u. 4. szám alatt, közvetlenül a sosnowieci Felső-sziléziai Ipari Régió keleti körgyűrűje mellett található – számolt be legújabb beruházásáról a Raben Group április 15-i sajtóközleményében.

Az új depóban a Raben Poland nemzetközi és belföldi közúti szállítmányozást kínál, mind komplett rakományos, mind gyűjtős küldeményekhez. – A Raben Groupnak 10 európai országban vannak depói, és elhelyezkedésüknek köszönhetően a sziléziai raktárak nagyszerű helyszínt jelentenek a közép-kelet európai régióba menő, határon átnyúló projektek megvalósításához. Ezen okból az új logisztikai központ fontos kapcsot jelent a Raben Group hálózatában. A felső-sziléziai városi térség emellett egy olyan gazdasági régió, amelyet vállalkozó szellem és jól kiépített infrastruktúra jellemez. A Chorzowban és Sosnowiecben lévő 2 depónak köszönhetően Lengyelország ezen részén egy kétkapus koncepciót tudunk megvalósítani, amelynek segítségével lerövidítjük a távolságot ügyfeleink felé – jegyezte meg Ewald Raben, a Raben Group vezérigazgatója.

– Örömünkre szolgál, hogy újabb cég választotta Sosnowiecet. Hogy a lehető legtöbbet hozhassák ki a beruházási helyszínből, ahol a Raben Group épületei elhelyezkednek, ez év januárjában 15,6 millió lengyel zloty (kb. 1,1 milliárd forint) értékű beruházással utat és hozzá tartozó teljes infrastruktúrát építettünk ki a területen. Ezáltal egy vonzó és mindennel felszerelt területet hoztunk létre az olyan vállalkozók számára, akik fejleszteni akarják üzleti tevékenységüket. Nyitottak vagyunk az együttműködésre, és üdvözöljük a Raben Groupot Sosnowiecben – tette hozzá Kazimierz Górski, Sosnowiec polgármestere.

A fent említett épület a következő paraméterekkel rendelkezik:

  • háromszintes, 1 557 m² területű irodaépület,
  • raktár- és átrakodó terminál mintegy 5 935 m² területen 54 dokkolókapuval,
  • több mint 24 000 m² szilárd burkolat, azaz járműmanőverezési terület és parkoló, teherautók és személyautók részére,
  • kapuőr bódé,
  • modern tűzvédelmi szivattyúállomás, amely magas színvonalú tűzvédelmet nyújt,
  • védőtetős raklaptároló.

– Bár a raktárat úgy terveztük meg, hogy tartalékot is hagytunk a jövőbeni fejlesztések számára, már most tudjuk, hogy szinte 100%-os kihasználtsággal fog működni. Fel vagyunk azonban készülve rá, hogy ha felmerül az igény, további raktárakat építsünk. Az építési engedély – amely alapján a jelenlegi épületek készültek –, lehetővé teszi számunkra, hogy további 3, több mint 44 500 m² területű magasraktárat emeljünk a sosnowieci komplexum területén, ahol több mint 300 ember kaphat munkát. Bízunk benne, hogy a folyamatok a közeljövőben ránk nézve kedvezően alakulnak, és ezt a tervet teljes egészében meg tudjuk valósítani – értékelte a helyzetet Janusz Anioł, a Raben Poland ügyvezető igazgatója.

A beruházás költsége 36 millió lengyel zloty (kb. 2,6 milliárd forint). A Raben Poland ebben a térségben működő depói összesen több mint 500 embert foglalkoztatnak. A fent említett cég kis-, közép- és nagyvállalatokat is kiszolgál többek közt a Sosnowiecben működő depó segítségével, logisztikai szolgáltatásaival járulva hozzá a helyi gazdaság működéséhez.

– Reméljük, hogy az a tény, hogy nagy gonddal és szorgalommal terveztük és valósítottuk meg az új komplexum felépítését, meghozta a kívánt eredményt. Bízunk benne, hogy Sosnowiec lakosai raktárjellegük ellenére is vonzónak találják az épületeket. Az ökológiai szempontok szintén kiemelkedő jelentőséggel bírnak a Raben Group számára, ezért a legújabb technikai megoldásokat használtuk az építés során, és reméljük, hogy a logisztikai folyamatok optimalizációjával együtt ezek az energia-, gáz- és vízfogyasztás jelentős csökkentését fogják lehetővé tenni. Az épületet hővisszanyerős szellőzőrendszerrel szereltük fel, amely amellett, hogy biztosítja a megfelelő munkahőmérsékletet, a hőenergia lehető legnagyobb megtakarítását is lehetővé teszi. A raktárépületet modern gázhajtású fűtőberendezéssel is felszereltük, amely az új technológiának és magas hatékonyságának köszönhetően jelentősen kevesebb gázt fogyaszt – vélekedett Łukasz Pełko, a Raben Polska régióigazgatója.