Új leányvállalat Horvátországban

2013. október 17. Logisztika | Autóipar

A GEFCO csoport leányvállalatot nyit Zágrábban – áll a cég október 16-án kiadott sajtóközleményében. A több országhatár kereszteződésében elterülő Horvátország stratégiai fekvése segíti megerősíteni a cég szárazföldi és tengeri szállítmányozási tevékenységét a Balkán-félszigeten.

 – Délkelet-Európa egyik leggyorsabban növekvő gazdaságában, Horvátországban létrehozandó telephelyével a GEFCO erősíteni tudja jelenlétét a térség piacain, valamint a helyi és nemzetközi cégek számára is könnyebben hozzáférhetővé válnak a csoport értéknövelő szolgáltatásai – mondta Tihomir Skrtic, a GEFCO Croatia horvát állampolgárságú ügyvezető igazgatója, aki korábban a csoport szlovén leányvállalatának üzletfejlesztési vezetői pozícióját töltötte be. Ez év július 1-jén Horvátország belépett az Európai Unióba, ami igen fontos esemény az ország történetében: új fejlődési lehetőségeket nyit meg, valamint erősíti stratégiai helyzetét Délkelet-Európában. A GEFCO új zágrábi leányvállalata most kihasználhatja a határok megnyitásából eredő egyszerűsített vámeljárások előnyeit, és így adminisztratív korlátok nélkül képes teljes körű szolgáltatásokat nyújtani.

Három páneurópai közlekedési folyosó halad Horvátországon keresztül, amelyek összekötik az országot Nyugat-Európával, Ázsiával, Kelet-Európával, valamint a Földközi-tengerrel, és ez létfontosságú szereplővé teszi Horvátországot Délkelet-Európa logisztikai láncában.

Ez, a rendkívül gyorsan fejlődő gazdaságokat magában foglaló, dinamikus és nagy potenciállal rendelkező régió minden kétséget kizáróan fejlődni és bővülni fog. A horvátországi leányvállalat megnyitása lehetővé teszi a GEFCO számára, hogy több környező országgal, így Olaszországgal, Szlovéniával, Magyarországgal, Szerbiával, Bosznia-Hercegovinával és Montenegróval is fejlessze szállítmányozási kapcsolatait. Ideális földrajzi helyzetének köszönhetően a horvát leányvállalat a régión belüli kooperáció valódi bázisa lesz, optimalizált szolgáltatásokat nyújt majd a GEFCO ügyfeleinek a térségben. A zágrábi GEFCO-iroda és az ország legnagyobb kikötőkomplexuma, a rijekai kikötő közötti csekély távolság is kulcsszerepet játszik a GEFCO Croatia stratégiájában. A leányvállalat bővíteni szándékozik tengerentúli szállítmányozását, és a kikötő központjában irodát kíván nyitni 2014-ben, hogy ezzel az egész Európai Unió felé kitárja kapuját.

A leányvállalat már aláírt egy szerződést a PSA Peugeot Citroënnel új járművekre és alkatrészekre vonatkozó logisztikai szolgáltatásokról, amelyeket helyi partnerekkel kötött szerződések keretében végez. A leányvállalat disztribúciós, autóipari logisztikai és vámügyintézési szolgáltatásokat, valamint teljes és részrakományú szárazföldi és tengeri szállítmányozást nyújt horvát, román, szerb, bolgár és bosznia-hercegovinai ügyfelei részére.

A leányvállalat számára – a csoport fejlesztési stratégiájával összhangban – prioritást élvez tevékenységének diverzifikálása számos iparágban, így az energiaiparban vagy az ipari berendezések terén.