Új intermodális megoldás

2017. március 9. Logisztika | Egyéb szektorok

Az Ekol Logistics növekedési stratégiájának eredményeként bővíti az intermodális csatlakozások számát Európában. Ennek megfelelően, a cég 2017. január 25-én egy új irányvonatot indított az olaszországi Trieszt és a németországi Kiel között, emellett pedig egy tengeri vonalat is kialakított Kiel és Göteborg (Svédország) között a Stena Line-nal közösen. A január végén indított szolgáltatás az első vasúti kapcsolat a trieszti kikötő és a balti-adriai csatorna között, és ennek köszönhetően, az Ekol kezdeményezésével Trieszt kikötője – ahol a török logisztikai szolgáltató a közelmúltban szerzett többségi részesedést az EMT Terminálban –, tovább tudja bővíteni saját belföldi piacát. A vonat minden szerdán 11 órakor indul Triesztből, és a következő nap délután 4 órakor érkezik Kielbe. A visszaút vasárnap 13 órakor indul, és hétfőn délután 5 órakor ér vissza Triesztbe

– Ez a Kielbe érkező vasúti összeköttetés lehetővé teszi majd, hogy különböző régiókba, például Götebogba is továbbítsunk szállítmányokat, amelyek már péntek reggeltől kiszállíthatók lesznek. Emellett természetesen Észak-Németországban és Dániában közúton, szintén péntek reggeltől más célállomásra is szállíthatók lesznek a rakományok. Az Ekol cégcsoportnál arra törekszünk, hogy mindig a legjobb szolgáltatást nyújtsuk. Éppen ezért, amikor erről az új, Trieszt–Kiel közötti intermodális szállításról beszélünk, akkor már tervezzük a heti kétszeri indulás mielőbbi bevezetését. Ügyfeleink számára ez egy nagyon jó hír, mivel így a jelenleginél is jobban tudjuk optimalizálni a tranzitidőt – mondta Wilfried Klein, az Ekol projektfejlesztési menedzsere. Az új megoldás lehetőséget ad arra is, hogy különböző típusú eszközöket, például mega trailereket, konténereket, csereszekrényeket is szállíthasson a cég rakományokat.

– Ez a projekt bizonyítja Trieszt nagyszerű elhelyezkedését vasúti szempontból is. Nemcsak úgy tekintünk erre a kikötőre, mint Közép- és Kelet-Európa preferált „bejárati kapujára”, hanem úgy, mint amely képes kiterjeszteni a piacunkat a kontinens északi részére, elérve ezzel Észak-Németországot, Dániát, Finnországot és Svédországot Kielen keresztül – nyilatkozta Zeno d’Agostino, a Trieste Port Authority elnöke.

Az új intermodális szolgáltatás különböző vállalatok együttműködésével jön létre: a TX Logistik AG és a Mercitalia a vasúti összeköttetésért felel, az Alpe Adria SpA és a TX Logistik AG, valamint az MTO felelős a multimodális szállítmányozás működtetéséért, továbbá Kiel kikötője és a STENA Line biztosítja a tengeri szállítmányozást Kiel és Göteborg között. A vasúti távolság Tieszt és Kiel között 1360 km, melyhez hozzáadódik a 234 mérföldes tengeri út Göteborgig. A vonat 16 darab dupla zsebes vasúti vagonból áll majd, mely így képes lesz 32 intermodális egység (45’ vagy 13,6 m) szállítására.