Új inkubátorház Pécsett

2013. március 28. Beruházás | Egyéb szektorok

A szolgáltató szektorban tevékenykedő kezdő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak nyújt korszerű infrastrukturális környezetet egy 19. századi villa felújításával létrehozott üzleti és virtuális inkubátorház, amelyet március 28-án adtak át Pécsett.

A Lakits Villa Kft. 200 millió forintot költött a romantikus stílusban épült Lakits-villa rekonstrukciójára, és 21. századi berendezésére. A 133 millió forint európai uniós pályázati támogatásnak is köszönhetően az eredetileg lakóházként, bérházként funkcionáló, majd kollégiumként hasznosított 800 m²-es épületben 11 irodát kínálnak elsősorban 3 évnél rövidebb ideje működő vállalkozóknak és vállalkozásoknak. A cégek a helyiségeket kedvezményesen, akár részmunkaidőre, azaz napi vagy heti néhány órára is bérbe vehetik.

Az inkubátorházban szükség esetén irodai eszközöket adnak bérbe, központi titkárság látja el a bérlők ügyviteli feladatait, működésüket pedig a legszélesebb körű szolgáltatásokkal segítik. A szakmai stáb egyebek mellett jogi, pénzügyi, adó-, könyvelési és pályázati tanácsadást is nyújt számukra. E szolgáltatásokat egy internetes felületen külső cégek is igénybe vehetik.

Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere az átadási ünnepségen példamutatónak nevezte az inkubátorházat kialakító cég tenni akarását. Kitért arra, hogy az épület egykor a városé volt, ám az önkormányzatnak nem volt elég pénze a felújításához és hasznosításához. Reményét fejezte ki, hogy a magántőkéből és uniós támogatásból megvalósult projekt hozzájárul a vállalkozások versenyképességének javításához.

MTI