Új gumialapanyag-gyártó üzem

2013. november 21. Beruházás | Autóipar

Magyarországi vegyes vállalat alapításáról és autógumikhoz használt gumialapanyag-gyártó üzem létesítéséről kötött megállapodást a Mol Nyrt. és a Japan Synthetic Rubber Corporation (JSR) – közölte a Mol november 21-én a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A vegyes vállalatban a JSR 51%-os, a Mol 49%-os tulajdoni részesedéssel rendelkezik majd. A Tiszaújvárosban felépülő, oldószeres eljárással készült sztirol-butadién gumit (S-SBR) gyártó új üzem évi 60 000 tonnás gyártókapacitással rendelkezik majd, és a piaci kereslet függvényében megvizsgálják a további kapacitásbővítési lehetőséget. A termék értékesítése várhatóan 2017-ben indul meg.

A Mol az MTI érdeklődésére közölte: a beruházás tervezett költségvetése egyelőre nem publikus. A vegyesvállalat bejegyzéséhez a megfelelő európai hatósági jóváhagyások szükségesek. Ezek teljesülése után alakul ki a vállalat szerkezete, költségvetése és menedzsmentje.

A közleményben a befektetés előnyeként említik a magyarországi gumigyártók jelenléte mellett a nyugat-európai gumigyártók könnyű elérhetőségét, továbbá a kelet-közép-európai, oroszországi és törökországi piacok közelségét, ahol a gumigyártás növekedése várható. A Mol magyarországi leányvállalata, a TVK jelenleg egy 130 000 tonna éves kapacitású butadiénüzem építését végzi szintén Tiszaújvárosban, amely várhatóan 2015-re készül el. Így a Mol-csoport által biztosított alapanyag garantálja a vegyes vállalat számára a hosszú távú ellátásbiztonságot. A JSR-rel kötött megállapodás lehetőséget biztosít a Mol számára, hogy az S-SBR piacára belépve, petrolkémiai termékvonalát tovább diverzifikálja – emelték ki.

A közlemény szerint az S-SBR szintetikus gumi különleges molekuláris szerkezetének köszönhetően világszerte a gazdaságos, kevesebb üzemanyag-fogyasztást igénylő autógumik meghatározó alapanyaga. Az iparágban kiemelkedő tulajdonságú alapanyag tökéletesen megfelel az üzemanyag-hatékony, nedves felületen kiváló tapadással rendelkező gumik gyártásához.

A globálisan egyre szigorodó CO₂-kibocsátásra és üzemanyag-fogyasztásra vonatkozó szabályozások kedvezően hatnak az S-SBR piacára. A gumik üzemanyag-hatékonyság alapján történő osztályozása jelenleg Japánban, Dél-Koreában és Európában terjedt el, de várhatóan egyre több országban bevezetik majd. Ennek alapján az S-SBR gumik iránti kereslet növekedése várható.

MTI