Új csomagolóüzemet adott át a Dunapack Packaging

2013. április 12. Beruházás | Egyéb szektorok

Az osztrák székhelyű Prinzhorn Holding magyar leányvállalatait is összefogó Dunapack Packaging április 11-én délután avatta fel legújabb zöldmezős beruházását, a Dunapack Tavria hullámpapír-csomagolóüzemet Herszonban, Dél-Ukrajnában.

A Prinzhorn Holding tájékoztatása szerint az új üzem mintegy 38 millió eurós beruházás eredményeképp valósult meg, és termelési kapacitása eléri az évi 150 millió m² hullámpapírt. A Dunapack Tavria jelenleg 100 embert foglalkoztat, de ez a szám a következő 3-4 évben 250-re bővül. A közlemény szerint az új ukrán üzem fontos exportlehetőséget teremt a magyar hullámpapír-termelésnek.

Az elmúlt 5 évben a Prinzhorn Holding jelentősen növelte magyarországi jelenlétét, több mint 5 millió eurót fektetett be a dunaújvárosi hullámtermék-üzemében, és 2009-ben mintegy 280 millió eurós beruházással létrehozta a Hamburger Hungária új hullámalappapír-gyártó üzemét, ugyancsak Dunaújvárosban. A holding közlése szerint az új ukrajnai üzem hullámpapír-szükségletének jelentős részét Magyarországról fogja importálni. Kezdetben a Hamburger Hungária mintegy 20 000 tonna kartont fog az új csomagolóüzemnek szállítani, de a cél, hogy ez később évi 60 000 tonnára emelkedjen, a csoport teljes magyarországi termelésének csaknem 10%-át felhasználva.

Amint Cord Prinzhorn, a holding pénzügyi igazgatója a közleményben kiemelte, továbbra is elkötelezettek  a folyamatos magyarországi befektetések mellett, a következő évekre vonatkozóan több mint 150 millió euró befektetéssel számolnak a nemzetközi versenyképesség javítása érdekében, amihez azonban kiszámítható üzleti környezetre van szükségük. A Prinzhorn Holding 12 országban mintegy 3650 főt foglalkoztat. A vállalatcsoport Európa egyik piacvezető szereplője az újrahasznosítás, valamint a papír- és csomagolóipar területén, évi 1,6 millió tonna hullámpapírt állít elő újrahasznosított papírból, éves forgalma eléri az 1 milliárd eurót.

A Prinzhorn Csoport 1990 óta van jelen Magyarországon a hulladékbegyűjtő Duparec Kft., a hulladékhasznosító és papírgyártó Hamburger Hungária Kft., illetve a csomagolópapír-gyártó Dunapack Kft. révén. A magas hozzáadott értéket előállító és évi 400 millió eurós forgalmat lebonyolító magyar vállalatok az elmúlt 20 évben mintegy 600 millió eurót fektettek be Magyarországon. A magyarországi piacvezető csoport több mint 1100 főt foglalkoztat.

MTI