Tudományos ipari parkot alakítanak ki a szegedi lézerközpontnál

Cimkék: inkubátorház ipari park lézerközpont tudomány

A volt szegedi szovjet katonai laktanya területén hoznak létre tudományos ipari parkot, ennek első körében inkubátorház épül a lézerközpont közelében.

ELI Science Park néven tudományos ipari parkot alakítanak ki a szegedi lézerközpontnál. A Science Park a tervek szerint az egyetem fenntartásában működne, a volt szovjet katonai laktanya területén. Már elkészült a kormányhatározat arról, hogy a terület rendezésére, lőszermentesítésére 1,7 milliárd forintot ad a költségvetés. Első lépésként a laktanya egy már meglévő épületének rekonstrukciójával inkubátorházat alakítanak ki, ez jövőre megnyílhat. A második ütemben a betelepülni kívánó cégek számára innovációs központ épül, ezt követően a parkban járműipari kompetencia központot, illetve szolgáltató- és fogadóközpontot hoznak létre.

A szegedi lézerközpont nagyon fontos eleme az alapkutatásoknak, ahhoz, hogy az itt születő eredmények helyben hasznosuljanak az innovációs ökoszisztéma fejlesztésére van szükség. Ennek meghatározó része lesz az ELI Science Park, amelyet a kutatóközpont közvetlen szomszédságában, a magyar állami tulajdonában, az egyetem kezelésében lévő 80 hektáros területen hoznak létre. Az egykori szovjet laktanya adottságai kiválóak, az M5-ös M43-as autópálya csomópontjánál helyezkedik el, vonzáskörzetében a határon belül 300 000, Vajdaságban és Romániában további 400 000 ember él.

A tudományos ipari parkba egyrészt a startup vállalkozásokat várják, másrészt azokat a már sikeres cégeket, amelyeket a város inspiratív környezete vonz Szegedre. Az országban több mint száz olyan vállalat működik – a többi közt az információtechnológia, a biotechnológia, az élettudományok területén –, melynek aktív kapcsolata van az egyetemmel, vagy olyan tevékenységet végez, amely szorosan kötődik az egyetemen folyó kutatásokhoz. 

MTI

Keresés
Kövessen minket facebookon