További növekedést jelez a BMI

2013. november 4. Gazdaság | Egyéb szektorok

A beszezésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke 51,0 pont volt, s ez meghaladja az elmúlt 3 év 50,5 pontos októberi átlagát, de elmarad az 51,8 pontos hosszú távú átlagtól – jelentette november 4-én a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Az index 3 hónapja a növekedést jelző 50,0 pont felett jár, míg áprilistól augusztusig folyamatosan 50 pont körül ingadozott, és nem mutatott semmilyen határozott trendet. Igaz viszont, hogy az októberi index jóval alacsonyabb az előző havi 54,4 pontnál. A mutató 50 pont alatti értéke a feldolgozóipari tevékenység visszaesésére, míg az annál nagyobb érték az ágazat bővülésére utal.

A felmérésben vizsgált részindexek szeptemberhez képest kettő kivételével csökkentek, kedvező azonban, hogy a foglalkoztatottságot mérő részindex harmadik hónapja jelez bővülést. A termelési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, és 4 havi bővülés után a termelt mennyiség visszaesését jelzi. A mostani érték nagyon alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben csak háromszor volt kisebb az index értéke októberben.

Az új rendelések indexe enyhébben tovább növekedett, a mostani a tizenegyedik legmagasabb októberi érték 1995 óta. A foglalkoztatottsági index idén januártól bővülést jelzett egészen áprilisig, majd május-július között folyamatosan csökkenést mért az MLBKT. Augusztusban megállt ez a folyamat, azóta bővülést mértek, amelynek üteme októberben erősödött szeptemberhez képest.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent ugyan szeptemberi értékéhez képest, de a mutató a mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték bőven meghaladja az elmúlt 3 év átlagát. A beszerzett mennyiség kilencszer növekedett eddig az idén. A beszerzési árak enyhe növekedése folytatódott a válaszadók jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt 44 hónapban negyvenharmadik alkalommal növekedtek. A mostani 1995 óta vizsgálva a második legalacsonyabb októberi ütem.

A késztermékkészletek szintje októberben alacsonyabb lett. A korábbi októberi értékeket nézve az idei jócskán átlag alatti, és a harmadik legalacsonyabb 1995 óta. Az idei évben csak háromszor nőtt az index értéke.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent szeptemberhez képest, de a június-augusztusi 3 hónap szűkülés után másodszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke szintén csökkent az előző hónaphoz képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt. Tavaly decemberben 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de az idei értékek május kivételével ismét növekedést jeleznek – közölte az MLBKT.

MTI