Több mint 4 milliárdos ipari fejlesztés Egerben

2013. május 24. Beruházás | Autóipar

Több mint 4 milliárd forint értékű fejlesztés keretében bővítette egri gyárának üzemcsarnokát a kormányműveket gyártó ZF Lenksysteme Hungária Kft. – jelentette be a cég a beruházás átadásakor, május 23-án Egerben.

Az elektronikus kormányművek gyártása érdekében végrehajtott fejlesztéshez egymilliárd forintnyi támogatást nyert a mintegy 600 munkavállalót foglalkoztató, németországi központú ZF Lenksysteme GmbH leányvállalataként működő társaság az Új Széchenyi Terv keretében. Amint Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára hangsúlyozta, a nagy múltú cég egri beruházása is azt mutatja, hogy töretlen a bizalom az ország, illetve a magyar szakképzett munkaerő iránt. A politikus úgy vélekedett, hogy a Magyarország előtt álló legnagyobb kihívás a gazdaság beindítása, és minden ilyen, illetve ehhez hasonló beruházás segít abban, hogy kikerüljön az ország a recesszióból. Mindennek nyomán a következő évek a beruházások és a munkahelyek intenzív bővüléséről szólhatnak majd. Amint hozzátette, Magyarország és Németország, a magyar és a német gazdaság sok szállal kötődik egymáshoz, az együttműködés hajtóereje pedig éppen az autóipar. Czomba Sándor szerint a most megvalósult beruházás nyomán, a beszállítók révén több száz új munkahely jöhet létre a térségben.

Habis László, Eger polgármestere szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a beruházás lehetőséget ad arra, hogy további beszállítók telepedjenek meg a város ipari parkjában. A településen nemzetközileg is elismert, motivált munkaerőt találnak az olyan csúcstechnológiai termékek előállításához, mint az elektronikus kormányművek.

Matthias Augenstein, a cég gazdasági ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az üzemi terület bővítésén túl olyan gyártósorokat és technológiát telepítettek Egerbe, amely lehetővé teszi egyszerre többféle termék gyártását és több vevő kiszolgálását. Az elektronikus kormányművekben, a hagyományos alkatrészekkel szemben nem az olajnyomás, hanem egy elektromotor biztosítja a szervorásegítést, s ez az alkatrész súlycsökkenését, közvetve a jármű alacsonyabb fogyasztását eredményezi, és lehetővé teszi az automatikus parkolást. Az anyacég részéről a bizalom jele, hogy a technológia gyártását, amely közvetlenül 15 új munkahely létrehozását jelenti, az egri üzemre bízták – jelentette ki az ügyvezető.

A 2003 óta Egerben működő társaság anyacégének tulajdonosa a világ egyik legnagyobb hajtástechnológiai konszernje, a ZF Friedrichshafen AG, illetve a Robert Bosch GmbH. A ZF Lenksysteme GmbH 3 kontinens 8 országában összesen 16 telephelyet működtet. A ZF Lenksysteme Hungária Kft. éves árbevétele 2012-ben meghaladta a 207 millió eurót – közölte Szontagh László, a társaság pénzügyi vezetője.

MTI