Több milliárdos beruházás Miskolcon

2014. április 3. Beruházás | Egyéb szektorok

Biogáz üzem épült Miskolcon, a 2,165 milliárd forintos beruházás tovább növeli a borsodi megyeszékhely amúgy is magas megújuló energia felhasználását – adta hírül az MTI április 3-án.

A városi tulajdonú Biogas-Miskolc Kft. a Miskolci Vízmű (Mivíz) Kft. szennyvíztelepén építette fel a biogáz üzemet, amely tíz embert foglalkoztat.

– Az üzem a megújuló zöld energiát a helyben feldolgozott szennyvíziszap hasznosításával termeli, a rendszer alkalmas élelmiszer-hulladék, használt étolaj, zsír kezelésére, hasznosítására, ugyanakkor a környék gazdálkodóinak jó minőségű, természetes alapú talajjavító anyagot biztosít. A villamos áram és hőenergia elsősorban a vízszolgáltató cég működési költségeit csökkenti, ugyanakkor az áram értékesítésével bevételhez juttatja a Biogas-Miskolc Kft.-t is. A tervek szerint az üzem biogázból, gázmotorok segítségével évente 6,5 millió kilowattóra áramot termel majd, ez csaknem ezerötszáz háztartás éves fogyasztására elegendő – mondta Egri Zoltán, a társaság ügyvezetője.

A beruházás 100%-os uniós és állami támogatással valósult meg, a műszaki átadást követően a próbaüzem május elején kezdődik.

MTI