Terményszárításhoz használható megújuló energiarendszert fejleszt a Szuro-Trade Kft.

Cimkék: beruházás energiarendszer fejlesztés SZURO-TRADE Kft.

A terményszárításhoz használható megújuló energiarendszert fejleszt több mint 1,34 milliárd forintból, nagyrészt pályázati támogatás segítségével a mezőgazdasági szolgáltatásokkal és kereskedelmi tevékenységgel foglalkozó nyíregyházi Szuro-Trade Kft. – közölte a társaság az MTI-vel október 5-én.

A közlemény szerint a Széchenyi 2020 program 850 millió forintos támogatásával megvalósuló kutatás-fejlesztési projekt során a Szuro-Trade Kft. és a Durbák-Farm Bt. konzorciuma olyan újszerű megoldás kifejlesztésére vállalkozik, amely segítségével a jelenleg használt fosszilis energián alapuló terményszárítás megújuló energiaforrással lesz kiváltható.

A gázüzemű gabonaszárítóknál egyre jelentősebb probléma a drága tüzelőanyag, az olcsóbb energiahordozók alkalmazási feltételeinek megteremtésére eddig különféle fejlesztéseket és átalakításokat valósított meg a Szuro-Trade. Április végén fejezték be egy, 403 millió forint értékű terményszárító technológia telepítését, amellyel külső energiaszükséglet nélkül lehet szárítani a terményeket, a gabonafélék magvait, a szárítás során keletkező hulladékot pedig fűtőanyagként használják fel.

Ezek a megoldások vagy csak helyi kísérleteket jelentenek, vagy homogén biomassza felhasználásra irányulnak, és további probléma, hogy nem valósultak meg a gázkiváltás során kitűzött energetikai célok, több esetben e fejlesztések hatására a szárítók működésében zavarok léptek fel – írta közleményében a cég, hozzátéve, hogy jelenleg nem áll rendelkezésre olyan komplex kifejlesztett technológia, amely dinamikus összetételű biomix tüzeléssel megfelelő lenne a gázüzemű gabonaszárítóknál az eredményes gázkiváltásra.

A jelenlegi projektben a konzorcium az úgynevezett újrendszerű szárítólevegő ellátó rendszer fejlesztését tűzte ki célul, amely a szárítás és terménytárolás melléktermékei, valamint vágástéri apadék mixtúráinak újszerű tüzelési célú hasznosításával alkalmas a földgáz kiváltására a terményszárítókban.

A Szuro-Trade Szabolcs-Szatmár-Bereg megye huszonöt legnagyobb cége közé tartozik, elsősorban mezőgazdasági terménykereskedelemmel, szárítással, szállítással és exportálással foglalkozik, telephelyei vannak többek közt Nyíregyházán, Demecserben, Beszterecen és Dunaföldváron is.

A nyilvános adatok szerint a cég nettó árbevétele 2015-ben 8,37 milliárd, 2016-ban pedig 8,46 milliárd forint volt, mérleg szerinti eredménye tavaly 326 millió forint volt, szemben az előző évi 200 millió forinttal.

A konzorciumi partner, a mezőgazdasági alapanyagok termesztésével, raktározásával, kereskedésével foglalkozó Durbák-Farm Bt. évente közel 20 000 tonna kukoricát, 2000 tonna kalászost és 3000 tonna olajos magot tisztít és szárít le a magyar szabványnak megfelelően. A társaság 813 millió forintos nettó árbevétel mellett 413 millió forintos nyereséget ért el.

Forrás: MTI

 

Keresés
Kövessen minket facebookon