Technológiai fejlesztés uniós forrásból

2014. február 26. Beruházás | Autóipar

Több mint 227 millió forint összértékű technológiai fejlesztést valósított meg nyíregyházi gyárában az autók belső borítóelemeinek gyártásával foglalkozó Eissmann Automotive Hungaria Kft. – közölte a társaság február 25-én.

A beruházás révén a német érdekeltségű cég bővítette tevékenységi körét, bevezette a műanyag fröccsöntést, és olyan új technológiát vezetett be, amely a legoptimálisabb az autóipari használt bőrrel bevont műanyag alkatrészek kialakításához, a lehető legnagyobb mértékben teszi lehetővé az alapanyagok újrahasznosítását – áll a cég közleményében. A beruházás megvalósításához az Eissmann az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program Vállalatok komplex technológiai innovációja című pályázatán nyert el 102 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Az Eissmann-konszern jelenleg 4 kontinens 8 országban 9 gyárat és fejlesztési központot üzemeltet. A magyarországi vállalat a bőrből készült kiszolgáló elemek (sebességváltó markolatok, sebességváltó borítók, kézifékborítók) készítésével, valamint felületi elemek bőrözésével foglalkozik. A fröccsöntött műanyag részeket eddig külföldi beszállítóktól szerezte be, a fejlesztés révén azonban megtörtént a fröccsöntő technológia optimalizálása és egyes paraméterek továbbfejlesztése is. A nyíregyházi gyárban több mint 380-an dolgoznak.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság 2012-ben 15 milliárd 70 millió forintos nettó árbevételt ért el, adózott eredménye 2 milliárd 28 millió, míg a mérleg szerinti eredménye – az osztalék kifizetése után – 329 millió forint volt.

MTI