Szeptemberben ismét nőtt a Beszerzési Menedzser Index

2013. október 1. Gazdaság | Egyéb szektorok

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 54,5. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada augusztushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. Áprilistól kezdve az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban két hónapja tart már a bővülés – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság október 1-jén.

Az elmúlt egy évben négyszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2011. október - 2012 szeptembere között eltelt évhez képest, de akkor a hatból négy szűkülő hónap 2011 végén koncentrálódott, szemben a mostani töredezett mintázattal. 2010. október - 2011. szeptember között ugyanakkor egy szűkülő hónapot sem mért az MLBKT. A szeptember havi index 2,7 százalékponttal magasabb az augusztusi értéknél (51,8). Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag (50,9) az idei érték alatt volt.

 A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt augusztusi értékéhez képest, és a május havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi negyedik hónapja. A mostani érték nagyon magasnak számít, az elmúlt 17 évben háromszor volt nagyobb az index értéke szeptemberben. Az új rendelések indexe enyhébben tovább növekedett, és a mostani a második legmagasabb szeptemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így ismét magasabb lett, ami bőven meghaladja az elmúlt év magas értékét is. Az idei első kilenc hónapos érték viszont elmaradt az elmúlt három év átlagához képest. A szeptemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem enyhült. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 2011 után. Az index értéke negyvenkilenc hónapból 47-szer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa. A vásárolt készletek elkezdtek növekedni az elmúlt hónapban tapasztalt csökkenés után. Az idei szeptemberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és a hatodik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén eddig hét-kettő a bővülés javára. 2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. 2013 januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend abbamaradt és május-július között folyamatosan csökkenést mérünk. Augusztusban megállt ez a folyamat, és szeptemberben is bővülést mért az MLBKT, bár csökkenő ütemben.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe növekedett augusztusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték bőven meghaladja az elmúlt három év átlagát, és a harmadik legmagasabb szeptemberi adat. A beszerzett mennyiség nyolcszor növekedett eddig az idei év folyamán. A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedése folytatódott a válaszadók jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyvenhárom hónapban negyvenkét alkalommal növekedtek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a negyedik legalacsonyabb szeptemberi. A késztermékkészletek szintje szeptemberben enyhén alacsonyabb lett. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei némileg átlag alattinak mondható, és a hatodik legalacsonyabb 1995 óta. A mutató 2010 júniusa óta 50,0 pont alatt tartózkodott, a 2011 márciusi-áprilisi növekedés ezt a 9 hónapos trendet szakította meg, hogy ingázzon 50,0 pont körül. Az idei évben csak háromszor nőtt az index értéke. A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett augusztushoz képest, és a február-májusi négy hónap bővülés után először az import mennyiségének újbóli növekedését jelzi, három hónapos szűkülés után. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonlóan kedvező folyamatról beszélhetünk. Az index értéke növekedett az előző hónaphoz képest, és jócskán 50,0 pont felett maradt. Korábban, 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de az idei értékek ismét növekedést jeleznek, május kivételével. Néhány különböző termék kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést: sajt, vaj, tejszín, propilén, etilén, császárszalonna, fuvardíjak, acéltermékek, sertés élőállat, PP granulátum és acetét kábel filtergyártáshoz. Hiányt inkább élelmiszeripari területről jeleztek, például prepolimer, sajt, tojás, császárszalonna, kakaópor, bőr, fuvarszolgáltatás. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadók liszt és olajos magvak esetében.