Százmillió forintos beruházást hajtott végre a dévaványai Ekuna Kft.

2016. szeptember 23. Beruházás | Egyéb szektorok

Százmillió forintos beruházást hajtott végre az elektronikus vezérlőegységek, alkatrészek és mérőműszerek gyártásával foglalkozó dévaványai Ekuna Kft., a cég a fejlesztést fele részben saját forrásból, fele részben uniós támogatásból valósította meg.

A beruházás szeptember 22-i, dévaványai ünnepélyes átadóján elhangzott, hogy a német-magyar vegyesvállalat egy automata hullámforrasztót és egy lapozógépet szerzett be, valamint 800 m2-en antisztatikus padlót fektetett le az üzemben.

A két magyar és több németországi vállalatnak dolgozó üzem a beruházás révén 15-tel növelte alkalmazottai számát, így jelenleg a Békés megyei város egyik legnagyobb munkáltatójaként 98 embernek ad munkát. – Még néhány munkavállaló felvételével tervezik tovább emelni a létszámot – jegyezte meg Nagy Ferenc, a cég ügyvezetője.    

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős államtitkára az átadó ünnepségen elmondta: Békés megye helyzete "nem túl pozitív", de sikerült megállítani a népességcsökkenést, és a megyék közül itt tevékenykedik a harmadik legnagyobb számú vállalkozó. – A kormány eltökélt a kis- és középvállalatok megerősítésében, hiszen e cég foglalkoztatják az alkalmazottak 70%-át – hangsúlyozta. Reményét fejezte ki, hogy így "újra élhető, prosperáló lehet" Magyarország és Dévaványa is.     

Dankó Béla országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Budapest, Pest megye és az M1-es autópálya tengelye adja Magyarország GDP-jének a 70%-át. A 2020-ig tartó uniós programozási időszakban rendelkezésre álló 1200 milliárd forintnyi fejlesztési forrás 60%-át a kormány döntése értelmében a gazdaságfejlesztésre kell fordítani, ami reményei szerint segít változtatni ezen a tendencián.     

A nyilvánosan elérhető cégadatok alapján az Ekuna Kft. értékesítési árbevétele a 2014-es 245 millió forintról 2015-ben csaknem 260 millióra nőtt. Nyeresége mindkét évben 15 millió forint körül alakult.

MTI