Száz új munkahely Zalaegerszegen

Cimkék: beruházás Edelmann munkahelyteremtés

A német Edelmann magyarországi leányvállalata, az Edelmann Hungary Packaging Zrt. 3,15 milliárd forint beruházással bővíti zalaegerszegi csomagolóanyag-gyártó üzemének kapacitását.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter november 6-án Budapesten, a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón elmondta, a 100 új munkahelyet teremtő fejlesztéshez a kormány 786,9 millió forint támogatást ad.

– Új gépeket, a többi között nyomda- és ragasztógépet állítanak termelésbe, a fejlesztésnek köszönhetően a vállalat bővíteni tudja termékpalettáját – ismertette Czirkl György, a magyar leánycég ügyvezető igazgatója.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy az Edelmann 2010 végén vásárolta meg a zalai nyomdát, abból nőtt ki az a csomagolóanyagipari gyár, amely ma már a csoport 16 globális gyárának egyike, a mostani beruházás nyomán pedig a vállalatcsoport második legjelentősebb gyárává lép elő. A zalaegerszegi gyárban többek között a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban, a higiéniai szegmensben piacvezető vállalatok számára gyártanak kartondobozokat. A vállalat árbevétele az idén október végére meghaladta a tavalyi egész évit, a Zalaegerszegen előállított termékek több mint 30%-át exportálják, ami mutatja a gyár nemzetközi versenyképességét.

A kormány a regionális támogatásintenzitás maximumában, 25%-ban állapította meg a támogatást, mert a délnyugati térség fejlesztése a magyar gazdaság stratégiai fókuszában áll. – Az Edelmann zalaegerszegi beruházása teljes mértékben egybevág a magyar gazdasági stratégiával, amely szerint a megteremtett munkahelyek számánál most már fontosabb a munkahelyek hozzáadott értéke. Olyan nagy értékű modern gépek érkeznek a gyárba, amelyekkel a vállalat teljesítménye jelentősen nőni fog, és a technológiai színvonal is jelentősen javul – mondta a miniszter. Kitért arra is, hogy Magyarországon több mint 6000 német vállalat működik, amelyek több mint 300 000 embernek adnak munkát. A magyar gazdaság növekedési pályájának fenntartása szempontjából jó hír, hogy az itt működő német vállalatok bíznak Magyarországban. A Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérése szerint ugyanis a válaszadók több mint kétharmada tekinti jónak az itteni üzleti működési környezetet, ami 2005 óta a legmagasabb arány. A válaszadók 56%-a jelezte, hogy növelni szeretné beruházásait, 61%-uk pedig, hogy emelné a létszámot.

Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország legfontosabb gazdasági partnere Németország. A magyar külkereskedelem 22%-a Németországgal zajlik, a német-magyar kereskedelmi forgalom a tavalyi rekordforgalom után idén az első nyolc hónapban is 9%-kal nőtt. Mindez nagyon jó alapul szolgál arra, hogy a teljes magyar export év végére elérje a 100 milliárd eurót. A miniszter szerint a bejelentett beruházás közel visz ahhoz is, hogy a tavalyi 71 külföldi beruházás után ezen a téren is újabb rekordot érjen el idén az ország. A német vállalatok ebben nagy szerepet játszanak, a Magyarországon jelen lévő külföldi működőtőke állomány 28%-a Németországból származik. Jelenleg is 24 olyan beruházásról tárgyalnak, amelynek a végén német tulajdonosok állnak.

Forrás: MTI

 

Keresés
Fókuszban
Ezért van ennyi kamion az utakon
Társaival hosszú sorokban araszol az autópályán, átlagosan 68 kilométer per óra sebességgel halad, havonta huszonegyszer teszi meg a Budapest–Debrecen– Budapest távolságot, és 27 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.
Tovább »
DACHSER DIY-Logistics
Logisztikai szakértelem az építőipari, do-it-yourself, barkács- és kertészeti áruházakhoz.
Tovább »
Kövessen minket facebookon