Stratégiai megállapodást kötött a kormány a Sanofi gyógyszervállalattal

2013. május 21. Egyéb | Gyógyszeripar

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány a Sanofi gyógyszeripari vállalattal május 21-én, Budapesten.

Amint Christophe Gourlet, a Sanofi vezérigazgatója az aláírás előtt mondott beszédében kiemelte, a Sanofi számára azért fontos ez a megállapodás, mert a vállalat stabil, kiszámítható üzleti környezetet kíván elérni a gyógyszeripar számára, szeretné elkerülni az olyan intézkedéseket, amelyek veszélyeztethetik a gyógyszeripar versenyképességét, továbbá megerősítené a hatóságokkal folyó párbeszédet, amely képes a vállalat hosszú távú és tartós magyarországi jelenlétét támogatni.

A megállapodást a kormány részéről aláíró Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár hangsúlyozta, abban, hogy Magyarországon az idén bekövetkezzen és tartós legyen a növekedési fordulat, kitüntetett szerepe lehet a gyógyszeriparnak, amely egyik éllovasa az európai gyógyszergyártásnak. Hozzátette, hogy a Sanofi a 3. gyógyszeripari cég, amellyel stratégiai megállapodást köt a kormány, és ez a 23. ilyen jellegű megállapodás.

Christophe Gourlet elmondta, hogy a Sanofi gyógyszeripari csoport a világ vezető vakcinagyártója, és egyik legnagyobb biotechnológiai vállalata. Száz országban van jelen és világszerte 110 000 munkavállalót foglalkoztat. Magyarországon a Chinoin felvásárlása révén több mint 100 éves hagyománnyal rendelkezik, emellett a gyógyszeripar területén nemzetközi szakértelemmel bír. Négy telephelyén 2100 munkavállalója van. A vállalat magyarországi központja Újpesten van, itt folyik a kémiai fejlesztési és gyártási tevékenység. Veresegyházon szilárd gyógyszereket, a Miskolc melletti Csanyik-völgyben pedig injekciókat állít elő. Nagytétényben van a cég disztribúciós központja, ahonnan több mint 60 országba exportál.

A gyógyszervállalat magyarországi árbevételét tekintve az ország 17. legnagyobb cége, és a magyar gazdaság 9. legnagyobb exportőre. A Sanofi 1991 óta 200 milliárd forintot fektetett be Magyarországon. Christophe Gourlet sokszínű egészségügyi vállalatként mutatta be cégét, amely innovatív és alacsony átlagáron elérhető készítményportfólióval rendelkezik. Közel 330 termékkel van jelen a magyar gyógyszerpiacon, és ezek több mint 100 különböző betegségcsoport kezelésére alkalmasak. Kiemelte, hogy Magyarországon a gyógyszeripar nagyon erős ágazat, amely közvetlenül 14 000 munkavállalót foglalkoztat, közvetett módon pedig mintegy 43 000 embernek ad munkát, és kiemelkedő a hozzájárulása az ország bruttó nemzeti termékéhez.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy Magyarország a keleti nyitást hangsúlyozó gazdaságstratégiája mellett a nagy nemzetközi vállalatokkal is az eddiginél szorosabb együttműködésre törekszik. Mindez azt a célt szolgálja, hogy az ország megerősödve kerüljön ki a válságból. A Sanofiról szólva elmondta, hogy a vállalat adó és járulék formájában évi 20 milliárd forinttal járul hozzá a magyar költségvetéshez. Éves árbevételének 20%-át, évi 10 milliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre, továbbá évente mintegy 28 milliárd forint forgalmat bonyolít le magyarországi beszállítóival, magyar kis- és közepes vállalkozásokkal, és kiemelkedő a magyarországi társadalmi felelősségvállalási tevékenysége is.

MTI