Startupokba fektet a Renault–Nissan–Mitsubishi trió

Cimkék: autó befektetés startup

Feltörekvő startupokat vásárol föl a Renault–Nissan–Mitsubishi alkotta autógyár trió, hogy még véletlenül se maradjon le az átalakulóban lévő autóipar jelentősen felgyorsult versenyében. Az 1 milliárd dollár befektetésével létrehozott tőkealap a legnagyobb a hasonló tőkealapok között a 2022-ig terjedő fejlesztési időszakban – olvasható a témában kiadott közleményben.

A döntés oka, hogy egyre nyilvánvalóbb a hagyományos autógyártók számára, üzleti modelljüket – egy autó egy tulajdonos –az idő meghaladta, s ma már komoly igény jelentkezik a közösségi járműmegosztás (pay per use) legkülönbözőbb fajtái iránt, mint például az Uber. De ugyanekkora veszélyt jelent a mostani üzleti modellre az elektromos és önvezető autók térhódítása is.

A tőkealap az első évben 200 millió dollárt fektet olyan startupokba, amelyek az elektromos autógyártással, az önvezető gépjármű, vagy a mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkoznak. A három autógyártó ezen felül további 10,2 milliárd dollárt szán kutatásra, illetve fejlesztésre.

A Renault és a Nissan 400–400 millió dollárt fektet a közös üzletbe, míg a maradék 200 millió dollárt a Mitsubishi állja. A tőkealap első, Alliance Ventures elnevezésű üzlete az amerikai Ionic Materials felvásárlása lehet. A vállalkozás kobalt mentes félvezető akkumulátorok fejlesztésével foglalkozik. (Reuters)

Keresés
Fókuszban
Ezért van ennyi kamion az utakon
Társaival hosszú sorokban araszol az autópályán, átlagosan 68 kilométer per óra sebességgel halad, havonta huszonegyszer teszi meg a Budapest–Debrecen– Budapest távolságot, és 27 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.
Tovább »
DACHSER DIY-Logistics
Logisztikai szakértelem az építőipari, do-it-yourself, barkács- és kertészeti áruházakhoz.
Tovább »
Kövessen minket facebookon