Sikeres üzleti évet zárt a Praktiker

2016. május 26. Egyéb | Egyéb szektorok

Több mint 7 milliárd forinttal növelte forgalmát 2015-ben a magyarországi Praktiker, amely az elmúlt esztendőben 32,5 milliárd forintos árbevételt ért el. A Wallis Asset Management Zrt. többségi tulajdonába került cég évértékelőjén elhangzott: további növekedést és új üzletek nyitását tervezi a több mint 1200 munkavállalót foglalkoztató barkácsáruház-lánc – áll a Praktiker május 24-én megjelent közleményében.

– Az elmúlt hat év legjobb eredményét értük el 2015-ben – mondta Karl-Heinz Keth, a Praktiker Kft. ügyvezető igazgatója a cég évértékelő sajtótájékoztatóján. A 32,5 milliárd forintos árbevétel több mint 7 milliárd forinttal haladja meg a 2014-es forgalmat, ezzel hat év folyamatos csökkenés után pozitívba fordult a cég mérlege.

– A recesszió ingatlanpiacra gyakorolt negatív hatása miatt drasztikusan visszaesett az építkezési és felújítási kedv. Ez a trend azonban tavaly megfordult, különösen az építőanyagok tekintetében látható erősödés. A vásárlóink száma is jelentősen növekedett. Az egy évig tartó vasárnapi boltzár miatt nálunk a pénteki, szombati és hétfői napok erősödtek meg – értékelt Karl-Heinz Keth. –  Jól látszik, hogy az ingatlanpiacon megnőtt az érdeklődés az új építésű és használt lakások iránt. Ebből következően a csempe, szaniter értékesítése átlagon felüli, de hagyományosan erős volt a bútor, építőanyag, világítástechnikai és lakberendezési cikkek, valamint a szabadidős nyári termékek forgalma is. Ezt a fejlődési pályát szeretnénk jövőre is fenntartani, immár új tulajdonosi körrel – tette hozzá.

A magyarországi Praktiker új többségi tulajdonosa a Wallis Asset Management Zrt. lett, amelynek a teljes kiskereskedelmi vállalat, az ingatlanok (13 saját, 6 bérlemény) és a márkanév is a tulajdonába került. A Praktiker Kft. ügyvezető igazgatója kisebbségi tulajdonosként vesz részt a vállalat operatív irányításában.

–  A magyarországi Praktiker tavalyi eredményei, a kiskereskedelmi piac elmúlt években végbement tisztulása és a felélénkülő lakáspiac növekedést vetít előre, így a befektetésünk is megtérülőnek ígérkezik – hangsúlyozta Veres Tibor. A Wallis Asset Management Zrt. elnöke kifejtette: a vállalat pénzügyi háttere az új tulajdonos megjelenésével stabilabbá vált, amely a beszállítók és üzleti partnerek számára nagyobb biztonságot és kiszámíthatóságot teremt a jövőben.

– A sikeres tranzakciónak köszönhetően létrejött az egyetlen magyar tulajdonú barkácsáruház lánc a piacon – mondta Müllner Zsolt a Wallis Asset Management Zrt. vezérigazgatója. –  A közelmúlt piaci folyamatai bizakodásra adnak okot. A jövőbeni terveink a jelenlegi 19 áruház mellé két-három új áruház nyitását is előrevetítik – tette hozzá.

A Praktiker több mint 1200 munkavállalónak jelent biztos megélhetést. A cég munkaerőhiánnyal küzd különösen az áruházi pozíciókban. A barkácslánc ezért már évek óta együttműködik középfokú oktatási intézményekkel, amelyekből több mint száz tanuló tölti szakmai gyakorlatát a Praktiker áruházakban. A diákok tanulmányaik befejezése után a cég munkatársaivá válhatnak.

Emellett a jövő szakemberképzésében is jelentős szerepet vállal a barkácslánc. A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának Gazdálkodástudományi Karával közösen szeptembertől duális képzés indult. A hallgatók már az egyetemi évek alatt olyan vállalati ismereteket és szakmai kompetenciákat szerezhetnek, melyekkel jelentősen növekedhetnek munkaerő-piaci lehetőségeik.

A Praktiker Magyarország meghatározó barkácsáruház-lánca, több mint 1200 embernek ad munkát. 1998-ban nyitotta meg első áruházát, jelenleg 19 üzletegységet működtet idehaza, webshopjában mintegy 40 000 féle árucikk elérhető.