Rovaralapú élelmiszerek kerülnek a boltok polcaira Svájcban
2017. augusztus 15. Egyéb | FMCG
Rovaralapú élelmiszerekkel, egyebek között rovarburgerrel bővül a második legnagyobb élelmiszeráruház-lánc kínálata Svájcban. Az ország Európában elsőként engedélyezi az ilyen termékek árusítását – írta a The Guardian című brit napilap internetes kiadására hivatkozva az MTI augusztus 15-én.
A Coop szerint a fehérjében gazdag lisztkukacból, azaz a lisztbogár lárvájából készülő „húspogácsák” és „fasírtgolyók” augusztus 21-étől lesznek elérhetőek.
Az Essento nevű svájci startup által gyártott termékeket az élelmiszeráruház-lánc néhány genfi, berni és zürichi boltjában tudják majd beszerezni a fogyasztók.
A helyi élelmiszerbiztonsági-hatóság szóvivője szerint Svájc az első európai ország, ahol engedélyezik az emberi fogyasztásra szánt rovaralapú élelmiszerek árusítását.
A májusban módosított élelmiszerbiztonsági törvények szerint kizárólag olyan rovaralapú ételeket lehet értékesíteni, amelyek tücsköt, szöcskét, vagy lisztkukacot tartalmaznak.
A törvény szerint a rovarok, amelyeket már régóta alkalmaznak az állattakarmány-gyártásban, négynemzedéknyi – szigorú előírások mentén zajló – tenyésztés után válnak alkalmassá az emberi fogyasztásra. Ez azt jelenti, hogy a helyi termelés beindulására néhány hónapot még várni kell.
Addig is lehetőség van a rovaralapú élelmiszerek behozatalára, amelyet szigorú feltételekhez kötnek.
Forrás: MTI