Rovaralapú élelmiszerek kerülnek a boltok polcaira Svájcban

2017. augusztus 15. Egyéb | FMCG

Rovaralapú élelmiszerekkel, egyebek között rovarburgerrel bővül a második legnagyobb élelmiszeráruház-lánc kínálata Svájcban. Az ország Európában elsőként engedélyezi az ilyen termékek árusítását – írta a The Guardian című brit napilap internetes kiadására hivatkozva az MTI augusztus 15-én.

A Coop szerint a fehérjében gazdag lisztkukacból, azaz a lisztbogár lárvájából készülő „húspogácsák” és „fasírtgolyók” augusztus 21-étől lesznek elérhetőek.

Az Essento nevű svájci startup által gyártott termékeket az élelmiszeráruház-lánc néhány genfi, berni és zürichi boltjában tudják majd beszerezni a fogyasztók.

A helyi élelmiszerbiztonsági-hatóság szóvivője szerint Svájc az első európai ország, ahol engedélyezik az emberi fogyasztásra szánt rovaralapú élelmiszerek árusítását.

A májusban módosított élelmiszerbiztonsági törvények szerint kizárólag olyan rovaralapú ételeket lehet értékesíteni, amelyek tücsköt, szöcskét, vagy lisztkukacot tartalmaznak.

A törvény szerint a rovarok, amelyeket már régóta alkalmaznak az állattakarmány-gyártásban, négynemzedéknyi – szigorú előírások mentén zajló – tenyésztés után válnak alkalmassá az emberi fogyasztásra. Ez azt jelenti, hogy a helyi termelés beindulására néhány hónapot még várni kell.

Addig is lehetőség van a rovaralapú élelmiszerek behozatalára, amelyet szigorú feltételekhez kötnek.

Forrás: MTI