Romlott a feldolgozóipari BMI

2013. augusztus 2. Gazdaság | Egyéb szektorok

A júliusi feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,0 pontra csökkent a júniusi 50,8 pontról, de magasabb a májusi 47,1 pontnál. A korábbi júliusokkal összevetve az idei érték elmaradt az 52,2 pontos hosszú távú, és az elmúlt 3 július 52,8 pontos átlagától is – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) augusztus 1-jén.

A szezonálisan kiigazított 49,0 pontos júliusi érték azt mutatja, hogy a felmérésben a válaszadók nagyobb hányada a júniushoz képest összességében kissé kedvezőtlenebb folyamatokról számolt be. A mutató 50 pont alatti értéke a feldolgozóipari tevékenység visszaesését, míg az annál nagyobb érték az ágazat bővülését jelzi.

Az elmúlt egy évben ötször nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban megegyezik a 2011 augusztusa és 2012 júliusa között eltelt év mutatóival, de akkor az 5-ből 4 szűkülő hónap 2011 végén koncentrálódott. Korábban, 2010 augusztusa és 2011 júliusa között ugyanakkor egy szűkülő hónapot sem mértek – közölte az MLBKT. A júliusi felmérésben vizsgált részindexek 5 kivétellel csökkentek júniushoz képest.

A termelési mennyiség indexe növekedett júniusi értékéhez képest, és a májusi szűkülés után második hónapja a termelt mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alacsonynak számít, az elmúlt 17 évben 14-szer volt nagyobb az index értéke júniusban. Az új rendelések indexe erősebben csökkent, és a mostani a második legalacsonyabb júliusi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index értéke 2012 januárjában a korábbi csökkenés után emelkedett, és 50,0 pont fölé került. Tavaly az index csak 4 hónapban mutatott csökkenést, júliusban, augusztusban, októberben és decemberben. Ez év januárjától a mutató bővülést jelzett egészen áprilisig, majd a trend abbamaradt, és azóta folyamatosan csökkenést mér az MLBKT.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent ugyan júniusi értékéhez képest, de a mutató a mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték alacsonyabb az elmúlt 3 év átlagánál, és a 4. legalacsonyabb júliusi adat. A beszerzett mennyiség 6-szor növekedett eddig az idei év folyamán. A beszerzési árak esetében folytatódott az árak enyhe növekedése a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt 41 hónapban 40 alkalommal növekedtek. A mostani, 1995-ig visszamenőleg, a 6. legalacsonyabb júliusi ütem.

A késztermékkészletek szintje júliusban alacsonyabb lett. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei mélyen átlag alattinak mondható, és a 3. legalacsonyabb 1995 óta. Az idén már 5-ször csökkent az index értéke. A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent júniushoz képest, és a február-májusi 4 havi bővülés után továbbra is az import mennyiségének csökkenését jelzi. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke emelkedett az előző hónaphoz képest. 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de az idei értékek ismét növekedést jeleznek, május kivételével – közölte az MLBKT.

MTI