Rekordévet zárt a szlovák Kia

2013. január 10. Gyártás | Autóipar

Rekordévet zárt 2012-ben a Kia Motors Slovakia, vágtapolcai (Teplicka nad Váhom) üzemének gyártósorairól ugyanis 2012-ben 292 ezer gépkocsi gördült le, 15%-kal több, mint egy évvel korábban – közölte a vállalat az MTI-vel január 10-én.

Az üzemben emellett 464 ezer gépkocsimotort gyártottak 2012-ben, 29%-kal többet, mint egy évvel korábban. A szlovák Kia által gyártott modellek közül tavaly városi terepjáróból (SUV) készült a legtöbb, Sportage volt az összes itt gyártott gépkocsi 47%-a. A 136,5 ezer SUV több mint egyharmadával haladta meg az egy évvel korábbi mennyiséget. A  cee'd modellből több mint 120 ezer (a legyártott autók 41%-a), a családi Vengából pedig csaknem 35 ezer (a legyártott gépkocsik 12%-a) készült tavaly Vágtapolcán.

A vállalat legnagyobb felvevőpiaca az idén is Oroszország maradt, a gyártott gépkocsik több mint 22%-át itt értékesítették. A Szlovákiában készült modellek második legjelentősebb piaca Nagy-Britannia volt, a harmadik Németország. A hazai piacon az itt gyártott autók közel 1%-a talált gazdára. A márka a szlovákiai eladások tavalyi, első féléves listáján a harmadik helyet foglalta el.

A tervek szerint 2013-ban 290 ezer gépkocsi és 490 ezer gépkocsimotor készül a márka szlovákiai gyártóüzemeiben. A Kia Motors Slovakia a Kia Motors Corporation első európai üzeme, és Szlovákia második legnagyobb gyártókapacitással rendelkező autógyára. A vállalat jelenleg 3900 alkalmazottat foglalkoztat, ezzel az egyik legnagyobb munkáltató Szlovákiában.

MTI, Starovic Tibor