Regionális lett a tisztigyógyszerészet rendszere

2015. július 6. Egyéb | Egyéb szektorok

Megyei szintű helyett július 1-jétől 5 régió mentén, területi felosztásban működik a gyógyszerárusító helyeket ellenőrző tisztigyógyszerészet rendszere – jelentette be a hálózatot működtető Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója július 6-án sajtótájékoztatón Budapesten.

– Az átalakítást leginkább az tette szükségessé, hogy egyenetlen volt munkatársaik terhelése. Volt olyan megye, ahol csupán 84, és olyan is, ahol 282 gyógyszerárusító helyet kellett felügyelnie egy-egy tisztigyógyszerésznek – mondta Pozsgay Csilla.

– A regionális rendszert úgy alakították ki, hogy minden régióra csaknem azonos mennyiségű gyógyszertár jusson, illetve a Magyar Gyógyszerészi Kamarával (MGYK) közösen dolgozzák ki az ellenőrzés szempontrendszerét – tette hozzá a szakember.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy az OGYÉI március 1-jén vette át a hálózat irányítását az Országos Tisztifőorvosi Hivataltól; akkor szembesültek a 4040 elárusítóhelyet felügyelő rendszer hiányosságaival.

– Az a céljuk, hogy évente egyszer az ország valamennyi gyógyszerárusító helye átessen ellenőrzésen. Ezt azzal is elő kívánják segíteni, hogy autóval és technikai eszközökkel látják el a tisztigyógyszerészeket – hangsúlyozta Reiter József főigazgató-helyettes.

Ugyanakkor nem a bírságolásra koncentrálnak, hanem a szakmai színvonal javítására, ezért elsősorban tanácsokkal kívánják segíteni a gyógyszerárusító helyeket működtetők munkáját - mondta a főigazgató-helyettes.

– Munkabizottság alakult az OGYÉI és a kamara képviselőinek részvételével, ennek az a feladata, hogy harmonizálja a tisztigyógyszerészi ellenőrző listát és a kamara belső minőségi kézikönyvét. Mindennek nyomán terveik szerint augusztus végéig kialakítják az egységes szempontrendszert – fogalmazott Hankó Zoltán, az MGYK vezetője.

– Ugyanakkor azzal is segíteni kívánják a tisztigyógyszerészek munkáját, hogy a régióközpontokon kívüli megyékben folytatott ellenőrzések során a kamarai irodákban biztosítanak helyet számukra – tette hozzá Hankó Zoltán.

MTI