Ötmilliárdból épít új gyártócsarnokot a Videoton EAS Kft.

2017. december 13. Gyártás | Elektronikai ipar

Saját erőből, ötmilliárd forintból épít új gyártócsarnokot a Videoton EAS Kft. Székesfehérváron: a 20 000 négyzetméteres üzemben további 2-2,5 milliárd forintból technológiai fejlesztést valósítanak meg és több száz munkahelyet hoznak létre.

A december 12-i alapkőletétel előtti sajtótájékoztatón Klambauer Csaba, a VEAS Kft. ügyvezetője elmondta, hogy jelenleg két üzemcsarnokban mintegy 17 000 négyzetméteren, 770 dolgozó  gyárt ipari elektronikai termékeket. Hozzátette: a társaság jelentősen növekedett az elmúlt időszakban és az új megrendelések miatt szükségessé vált egy új csarnok építése. A jövő év végére elkészülő új épületben 8500 négyzetméteres lesz a gyártóterület, 4500 négyzetméteres a raktár, és korszerű irodákat is kialakítanak. 2019-re a létszámuk várhatóan 1000 fő fölé nő.

Az ügyvezető beszámolt arról is, hogy az új komplexumban jelentősen automatizált lesz a raktározás, a gyártóterület és a raktár közötti szállítás közel félmilliárd forintból teljesen gépesítve lesz. Ezen kívül beültető sorokat, forrasztósorokat, robotizált szerelő- és csomagoló sorokat telepítenek.
Klambauer Csaba szerint a beruházás jóvoltából a jelenlegi 70 millió eurós éves árbevételük 2019-re 100 millió euróra fog nőni.

Sinkó Ottó társ-vezérigazgató kiemelte: a VEAS mellett a Videoton Autóelektronika Kft. is kinőtte jelenlegi telephelyét, így a fejlesztéssel felszabaduló régi épületben bővíteni tudja szerelési kapacitását. A két vállalat a teljes cégcsoport idei, 170 milliárd forint fölötti árbevételéhez 75 milliárddal járul hozzá. Az új csarnok alapterülete az építkezés közben még nőhet is, hiszen időközben a VEAS új üzleti lehetőségekhez jutott, így elképzelhető, hogy szükséges lesz a létesítmény növelése.

Sinkó Ottó rámutatott, hogy a Videoton eddigi legnagyobb beruházása nemcsak a két cégnek adhat nagy lökést, hanem az egész vállalatcsoportnak, mivel a megszerzett üzletek összetettsége miatt más területeken is bővülést eredményezhetnek.

Marczinkó Zoltán, az NGM vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint szükség van Magyarországon olyan cégekre, mint a Videoton, amely a foglalkoztatás megtartásához és bővüléséhez is folyamatosan hozzájárul. Úgy vélte, a vállalatcsoport utat mutat a magyar kkv-knak, akik beszállítói lehetnek a jövőben.

A Videoton Holding Zrt. 2017-es konszolidált árbevétele várhatóan meghaladja a 170 milliárd forintot, miközben 2018-ban 12 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a vállalat. A 10 500 embert foglalkoztató Videoton tavalyi konszolidált árbevétele megközelítette a 160 milliárd forintot, tavalyelőtt meghaladta a 150 milliárd forintot, az azt megelőző évben pedig 133 milliárd forint volt.

A VEAS Kft. elektronikai gyártást végez ipari, vasúti, háztartási elektronika és épületautomatizálás területén a szerelt nyomtatott áramkörtől az elektronikai modulokon át a komplex, készre szerelt végtermékekig.

Forrás: MTI