Orvosdiganosztikai és világítástechnikai fejlesztések a GE Hungarynél

2013. április 12. Egyéb | Egyéb szektorok

Radiológiai képalkotó berendezések és szoftverek fejlesztésén, valamint új világítástechnikai megoldásokon dolgozik a GE Hungary Kft., az idén szeptemberben záruló programot 1,388 milliárd forinttal támogatja a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap – adta hírül április 11-én az MTI.

A projekt keretében a GE orvosdiagnosztikai üzletága 3 területen folytat kutatásokat. Az egyik egy újszerű szoftverfejlesztés hordozható, kézi, okostelefon méretű ultrahang-berendezéshez. A fejlesztés célja, hogy a kis képernyős diagnosztikai képalkotó eszközök is nagy navigációs pontossággal működjenek. A másik terület a képi információ alapján navigáló, beavatkozást igénylő radiológiai műveleteket támogató új szoftverek kutatása és fejlesztése, amely a katéteres módszerrel végzett érsebészeti beavatkozások átláthatóságát, a navigáció pontosságának jelentős növelését célozza meg.

A harmadik kutatási terület a radiológiai és általános klinikai folyamatok szoftveres támogatása a hatékony képfeldolgozás és megjelenítés területén. A daganatos megbetegedések diagnosztizálása és kezelése során a radiológusoknak hatalmas mennyiségű adatot kell átlátniuk és objektív mérőszámok alapján diagnosztikai döntéseket hozniuk. Ezt segíti a képfeldolgozáson alapuló diagnosztika és a sugárterápiás tervezés végrehajtását támogató szoftveres prototípus fejlesztése.

A K+F projekt másik célja a világítástechnikai termékek kutatása és fejlesztése. A GE fényforrás üzletága a termékek energiahatékonyságának növelését, a környezetet károsító anyagok kiváltását, az élettartam növelését, valamint a fényforrásokkal elérhető vizuális komfort fokozását tűzte ki célul. A projekt során 16 új termék, valamint technológia születik, amelyek mindegyike a világpiac termékválasztékának csúcsszínvonalát képviseli – áll a GE Hungary közleményében.

MTI