Olcsóbb hídépítési technika, fejlesztési támogatással

2014. augusztus 28. Gazdaság | Egyéb szektorok

Befejeződött az az Új Széchenyi Terv keretében 130,2 millió forintos támogatást nyert fejlesztési projekt, amely olcsóbbá és gyorsabbá teszi a hídépítéseket – adta hírül az Ökomet Környezetvédelmi és Kutató Nonprofit Kft. augusztus 27-én.

A nagyobb hidak úgy épülnek, hogy a pillérek felett "betolják" a végső helyükre az egyes elemeket. Ennek a technológiának a továbbfejlesztésére nyert 130,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást a hídtervező Pont-Terv Zrt. A teljes projekt költsége 186 millió forint volt.

Az alapvető technológia változatlan maradt, viszont már a tervezésnél kiküszöbölik azokat a problémákat, amelyek később kieséssel járnának. Emellett részben automatizálták az eljárást, amelynek az lett az eredménye, hogy kevesebb munkás és gyorsabban tudja a helyére tolni a hídelemeket. 

– Az M4 autópálya Szolnokot elkerülő szakaszán már így épült a Tisza híd. Az új eljárás előnye az is, hogy a helyszínen kevesebb területre van szükség a hídépítéshez, így kisebb a környezet terhelése – mondta Pozsonyi Iván elnök-igazgató.

Körülbelül 20-25%-kal olcsóbb így a hídépítés. Emellett 5-20%-kal tart rövidebb ideig a munka.

– A megtakarítás azonban függ a híd méretétől, illetve a szerkezet milyenségétől is – tette hozzá az elnök-igazgató.

MTI