Novemberben 18,9%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene

Cimkék: építőanyag építőipar gazdaság gyártás kereslet kimutatás KSH növekedés statisztika termelés válság

Novemberben a korábbi hónapok trendjével összhangban az építőipar termelése mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 18,9%-kal haladta meg a 2012. novemberi alacsony bázist, amikor 13,6%-kal esett vissza – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) január 16-án.

Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés volumene 3,0%-kal volt nagyobb az előző havinál. 2013 első 11 hónapjában 9,5%-kal nőtt az építőipar termelése az 1 évvel korábbihoz viszonyítva. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építése 27,9, az egyéb építményeké 11,7%-kal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az épületek építési volumenének növekedése a rendkívül alacsony bázis mellett – 2012 novemberében 17,9%-os csökkenést mért a KSH – az egészségügyi és ipari épületek építéséből adódott. Az egyéb építmények építésének növekvő volumene az ország több területén folyó vasút- és útépítési munkákból, illetve kisebb mértékben közműfejlesztésekből származott.

Szezonálisan kiigazított havi adatok szerint az épületek építésének teljesítménye 9,7%-kal, az egyéb építményeké 0,9%-kal haladta meg a tavaly októberit. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – novemberben 41,6%-kal haladta meg az 1 évvel korábbi alacsony bázist, amikor 18,5%-os volt a csökkenés. Az egyéb építmények ágazat termelése 16,0%-kal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 10,0%-kal nőtt 2012 novemberéhez képest, amikor csaknem 20%-os volt a visszaesés.

A 2013 novemberében kötött új szerződések volumene 133,2%-kal nagyobb az 1 évvel korábbinál. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 23,3%-kal haladta meg a 2012. novemberi alacsony bázist. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene jelentősen, 224,3%-kal emelkedett. A növekedés vasútfelújításra, a gyorsforgalmi úthálózat, illetve elkerülő utak építésére, valamint közműfejlesztésre – hulladéklerakók, szennyvízcsatornák építésére – kötött néhány kiemelkedően nagy értékű szerződésnek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások 2013. november végi szerződésállományának volumene 58,1%-kal haladta meg az 1 évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 10,6, az egyéb építményeké 77,3%-kal magasabb volt, mint 2012 novemberében.

MTI

Keresés
Fókuszban
Ezért van ennyi kamion az utakon
Társaival hosszú sorokban araszol az autópályán, átlagosan 68 kilométer per óra sebességgel halad, havonta huszonegyszer teszi meg a Budapest–Debrecen– Budapest távolságot, és 27 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.
Tovább »
DACHSER DIY-Logistics
Logisztikai szakértelem az építőipari, do-it-yourself, barkács- és kertészeti áruházakhoz.
Tovább »
Kövessen minket facebookon