Novemberben 18,9%-kal emelkedett az építőipari termelés volumene

Cimkék: építőanyag építőipar gazdaság gyártás kereslet kimutatás KSH növekedés statisztika termelés válság

Novemberben a korábbi hónapok trendjével összhangban az építőipar termelése mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint 18,9%-kal haladta meg a 2012. novemberi alacsony bázist, amikor 13,6%-kal esett vissza – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) január 16-án.

Szezonálisan és munkanaphatással kiigazítva a termelés volumene 3,0%-kal volt nagyobb az előző havinál. 2013 első 11 hónapjában 9,5%-kal nőtt az építőipar termelése az 1 évvel korábbihoz viszonyítva. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építése 27,9, az egyéb építményeké 11,7%-kal haladta meg az előző év azonos időszakáét. Az épületek építési volumenének növekedése a rendkívül alacsony bázis mellett – 2012 novemberében 17,9%-os csökkenést mért a KSH – az egészségügyi és ipari épületek építéséből adódott. Az egyéb építmények építésének növekvő volumene az ország több területén folyó vasút- és útépítési munkákból, illetve kisebb mértékben közműfejlesztésekből származott.

Szezonálisan kiigazított havi adatok szerint az épületek építésének teljesítménye 9,7%-kal, az egyéb építményeké 0,9%-kal haladta meg a tavaly októberit. Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – novemberben 41,6%-kal haladta meg az 1 évvel korábbi alacsony bázist, amikor 18,5%-os volt a csökkenés. Az egyéb építmények ágazat termelése 16,0%-kal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 10,0%-kal nőtt 2012 novemberéhez képest, amikor csaknem 20%-os volt a visszaesés.

A 2013 novemberében kötött új szerződések volumene 133,2%-kal nagyobb az 1 évvel korábbinál. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 23,3%-kal haladta meg a 2012. novemberi alacsony bázist. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene jelentősen, 224,3%-kal emelkedett. A növekedés vasútfelújításra, a gyorsforgalmi úthálózat, illetve elkerülő utak építésére, valamint közműfejlesztésre – hulladéklerakók, szennyvízcsatornák építésére – kötött néhány kiemelkedően nagy értékű szerződésnek köszönhető.

Az építőipari vállalkozások 2013. november végi szerződésállományának volumene 58,1%-kal haladta meg az 1 évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 10,6, az egyéb építményeké 77,3%-kal magasabb volt, mint 2012 novemberében.

MTI

Keresés
Kövessen minket facebookon