Növelte árbevételét a Videoton Holding

2015. december 11. Gyártás | Elektronikai ipar

A Videoton vállalatcsoport 2015-ben mintegy 15 százalékkal növelte árbevételét a tavalyi évhez képest, az előzetes becslések szerint összege a 150 milliárd forintot is meghaladhatja - mondta a cégcsoport elnök-vezérigazgatója december 11-én a Videoton Holding székesfehérvári évzáró rendezvényén.

Széles Gábor hangsúlyozta, hogy a 2008-as gazdasági válság után 2009-ben visszaesés volt a vállalatcsoport árbevételében, amely azóta töretlen emelkedést mutat. A cégcsoport saját tőkéje megközelíti a 90 milliárd forintot, alkalmazottainak száma meghaladja a tízezret - tette hozzá. Az elnök-vezérigazgató tájékoztatása szerint a cég saját beruházásai 2015-ben 2,5 milliárd forintot tettek ki. Sinkó Ottó vezérigazgató kiemelte, hogy míg 2009-ben 77 milliárd forint volt a vállalatcsoport árbevétele, az mostanra nagyjából megduplázódott. Megemlítette, hogy a hozzáadott érték 87 százalékkal növekedett ugyanezen időszakban. Jelezte, hogy a világban bekövetkező változások - a kínai termelési költségek növekedése, az alacsony kamatok, az olcsó energia és nyersanyagok - rendkívül kedvező helyzetet teremtettek Magyarországnak, miközben a hazai gazdasági környezet stabil adókat, stabil árfolyamokat biztosít, ami korábban nem volt megszokott. Úgy vélte, ezek összessége eredményezte a Videoton nagyarányú növekedését, amely elé a jövőben új akadályként jelent meg a munkaerő hiánya.
A Videoton a legnagyobb magyar magántulajdonban lévő ipari vállalatcsoport, amely gyártási és gyártáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat kínál ipari vállalatok számára. A székesfehérvári székhelyű cég Magyarországon kilenc, Bulgáriában (Sztara Zagora) egy telephellyel rendelkezik. A Videoton vállalatcsoport tavalyi konszolidált árbevétele 133 milliárd forintot tett ki, a 2013-as adat 113,5 milliárd forint volt. A nyilvános cégadatok szerint adózott nyeresége mintegy 9,2 milliárd forintról 10,8 milliárdra emelkedett tavaly.