Nincs rá keret?

2016. március 25. Egyéb | Egyéb szektorok

A gyógyszergyártók fizették a gyógyszertámogatások egyötödét tavaly Magyarországon, azonban a támogatásban elérhető új gyógyszerek, terápiák száma messze elmarad a lakosság egészségi állapota alapján kívánatostól – hívta fel a figyelmet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete március 24-i közleményében.

A tájékoztatás szerint a patikai forgalmazású gyógyszerekre fordított támogatás 2015-ben – az egyedi méltányossággal támogatott gyógyszerekkel együtt – 310,6 milliárd forint volt, ebből 65 milliárd forintot fedeztek a gyógyszergyártók befizetéseiből az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) legfrissebb adatai alapján.

Annak ellenére, hogy a gyógyszergyártók 2015-ben 8 milliárd forinttal többel járultak hozzá a magyar lakosság gyógyszerkiadásainak finanszírozásához, mint 2014-ben, még mindig számos innovatív, a ma használtakhoz képest hatékonyabb vagy kevesebb mellékhatással járó terápia vár támogatásba történő befogadásra – írják.

Az OEP adatai alapján 2015-ben csak három új, daganatos megbetegedések kezelésére szolgáló innovatív terápiát fogadott be a társadalombiztosító. Ezeken kívül 14-féle másik onkológiai gyógyszerhez hozzá lehetett ugyan jutni, de csupán úgynevezett egyedi méltányossági kérelemmel, tavaly körülbelül összesen ezer beteg kapott e módon segítséget – áll a közleményben. A támogatásba Magyarországon be nem fogadott gyógyszerek közül 29 készítmény onkológiai megbetegedés kezelésére szolgál, amelyből 25 új, még nem támogatott hatóanyag – írják.

Az egyesület úgy véli, a gyógyszertámogatásra előirányzott keret egyelőre nem tud lépést tartani a kutatás-fejlesztés eredményeként bevezetett új, hatékonyabb és biztonságosabb gyógyszerek iránti – és a hazai kedvezőtlen egészségügyi mutatók szerint megalapozott – igénnyel. Hozzátették: a patikai gyógyszer-közkiadások GDP-hez viszonyított aránya 0,76% volt 2013-ban Magyarországon, ami mind az európai, mind a Visegrádi országok körében alacsonynak számít.

A problémát súlyosbítja az egyesület szerint, hogy egészséggazdasági becslések szerint évi csaknem 100 000 pácienssel több jelenhet majd meg az egészségügyi ellátásban, mivel az úgynevezett Ratkó-generáció tagjai most érik el azt a kort, amikor várhatóan rendszeres gyógyszerszedőkké válnak. Mint írják, a Magyarországon be nem fogadott készítmények közül többről elmondható, hogy más országban bizonyított hatékonyságú és elsőként választandó célzott terápia lenne az adott terápiás területen, ami jellemzően gyógyíthatatlan betegségre és súlyos, életet veszélyeztető állapotra új és hatékonyabb kezelési megoldást biztosítana.

MTI