Nem változott áprilisban az euróövezeti összetett BMI

2013. április 23. Gazdaság | Egyéb szektorok

A márciusi végleges adathoz képest nem változott áprilisban az euróövezeti összetett beszerzésimenedzser-index; a szolgáltatási ágazat mutatója kismértékben javult, a feldolgozóiparé pedig enyhén romlott – közölte a Markit piackutató április 23-án.

Az euróövezeti összetett BMI előzetes adatok szerint 46,5 pont volt áprilisban, ugyanannyi, mint márciusban. A szolgáltatási BMI kéthavi csúcsra, 46,6 pontra emelkedett a márciusi 46,4 pontról, míg a feldolgozóipari mutató négyhavi mélypontot jelentő 46,5 pontra csökkent a márciusi 46,8 pontról. A mutatók 50 pont feletti értékei az ágazat bővülését, az az alatti értékek annak visszaesését jelzik.

Az új megrendelések almutatója egymást követő 21. hónapban volt a visszaesést jelentő 50 pontos szint alatt és immár egymást követő 3. hónapban gyorsult a visszaesés üteme. A teljesítésre váró megrendelések állománya is már közel 2 éve esik. Árnyalja ugyanakkor a kedvezőtlen euróövezeti trendet, hogy a két legnagyobb tagállamban más-más dinamikát mutatott áprilisban a BMI. A francia összetett BMI 41,9 pontról 44,2 pontra javult áprilisban, míg a német összetett mutató 48,8 pontra csökkent 50,6 pontról.

Chris Williamson, a Markit vezető elemzője szerint annak ellenére, hogy nem változott az összetett mutató értéke, az euróövezet gazdasági kilátásai borúsak, és a visszaesés üteme várhatóan gyorsul az elkövetkező hónapokban. A szakember szerint a BMI értékei azt jelzik, hogy a negyedik negyedévi 0,6%-os gazdasági visszaesés után 0,2-0,3%-os GDP-csökkenés volt. Az újabb, áprilisi adatok azonban ennél némileg nagyobb, 0,4%-os visszaesést vetítenek előre – tette hozzá. A közgazdász szerint a legnagyobb aggodalomra az ad okot, hogy tovább csökkentek a vállalkozások új megrendelései, s ez további visszaesést jelez májusra.

MTI