Négyszáz új munkahely jön létre az infokommunikációs szektorban

2015. június 8. Beruházás | Egyéb szektorok

Legalább 400 új munkahelyet létesít az idén Magyarországon a szolgáltató központokat működtető IT Services Hungary (ITSH) – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter június 8-án Budapesten.

– A Deutsche Telekom leányvállalata, a T-Systems 100%-os tulajdonában lévő ITSH 2006-ban nyitott irodát Budapesten, ma már több mint 4000 munkavállalója van négy magyarországi városban, a túlnyomó többségük diplomás, nyelveket beszélő fiatal – mondta el Szijjártó Péter. – A magyar kormány 2,5 milliárd forinttal támogatta – részben a költségvetésből, részben európai uniós forrásokból – az új munkahelyek teremtését. A vállalat 12 magyar egyetemmel működik együtt, Debrecenben lényegében "külön tanszéke" van. Bevételeinek 96%-a exportból származik. A magyar kormány jelentősen megnövelte a kutatás-fejlesztésre és a digitalizációra fordítandó költségvetési forrásokat "azért, hogy megfelelő befektetési környezetet biztosítsunk Magyarországon a magas hozzáadott-értéket képviselő és magas exporttartalommal dolgozó szolgáltató vállalatok számára", mint amilyen az IT Services Hungary – tette hozzá.

– Kutatás-fejlesztésre (K+F) ezért a jelenlegi európai uniós költségvetési ciklusban kétszer annyi forrást – a 7 év alatt összesen 750 milliárd forintot – fordítunk, és szeretnénk, ha a K+F ráfordítások aránya 2020-ra elérné a hazai össztermék (GDP) 1,8%-át. A digitalizáció terén a kitűzött cél, hogy 2018-ig minden háztartásban elérhető legyen a szélessávú internet – emlékeztetett a miniszter. 

Kiemelte, hogy a pénteken és hétfő reggel megjelent makrogazdasági adatok szerint a magyar gazdaságot az ipar és az export teljesítménye és a szolgáltatások külkereskedelme húzta. Az ipar teljesítménye 8%-kal bővült, a szolgáltatások külkereskedelmének aktívuma 70 milliárd forinttal nőtt az idei első negyedévben; a kivitel 8%-kal nőtt az év első 4 hónapjában, és elérte a 30 milliárd eurót.

– Mindez azt bizonyítja, hogy a magyar külgazdaság teljesítménye hosszú távon alá tudja támasztani a nemzetgazdaság folyamatosan növekvő teljesítményét, vagyis a magyar kormány jól döntött, amikor a külgazdasági orientációt helyezte az új külpolitikai stratégia középpontjába – mondta Szijjártó Péter.

– AT-Systems összesen nagyjából 20 000 embernek ad munkát szerte a világon, ebből a magyarországi munkavállalók száma bő 4000 – ez is mutatja Magyarország jelentőségét. Magyarországon kitűnő egyetemek, nyelveket beszélő, motivált munkaerő áll rendelkezésre az ICT-szektor befektetőinek. Az indiai vállalatok által támasztott verseny miatt folyamatosan kell fejleszteni, és még rugalmasabbnak kell lenni az infokommunikációs szolgáltató szektorban is – fogalmazott Birgit Wahl, az ITSH felügyelőbizottságának elnöke.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az idén az IT Services Hungary nyerte el a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) közös elismerését, az Év befektetője díjat.

MTI