Munkahelyteremtés Gyálon

2013. augusztus 29. Beruházás | Egyéb szektorok

A kontaktlencsék gyártásával foglalkozó Sauflon CL Kft. 180 új munkahelyet hoz létre Gyálon – jelentette be Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Peer János, a Sauflon CL Kft. ügyvezető igazgatója augusztus 28-án, a cég gyáli üzemében.

A beruházáshoz a Nemzetgazdasági Minisztérium és Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyedi kormánydöntés alapján nyújt támogatást, a döntés-előkészítést, illetve a cég számára az optimális támogatási csomag kialakítását a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) végezte. Amint Szijjártó Péter emlékeztetett rá, a kormány célja, hogy a kihívásokkal küzdő világban a végbemenő változásokat a maga javára fordítsa, és a lehető legerősebb pozícióból tudjon nekivágni a válságot követő időszaknak, s ehhez szövetségesekre van szükség a nemzetközi gazdasági élet nagy szereplői közül is. Az angol vállalatcsoport kontaktlencsegyártásának bázisa egyértelműen a Sauflon magyarországi cége – tette hozzá.

A magyar kormány célkitűzése, hogy Magyarországot Európa termelési központjává tegye, ehhez pedig a kontinens legversenyképesebb befektetési klímáját kell kínálni, ennek érdekében a kormány több nagy rendszer átszervezése mellett döntött – fogalmazott az államtitkár, aki kiemelte, hogy a cég termelése a magas hozzáadott érték és a magas technológia irányába tolódik, emellett a Sauflon CL Kft. teljes alapanyag-beszerzése 20%-ban magyar beszállítóktól történik. Mint mondta, ezért érthető, hogy a Miniszterelnökséghez tartozó HITA jelentős mértékben támogatja a Sauflon újabb beruházási döntéseit. A vállalat új beruházása hozzájárul a foglalkoztatás növeléséhez, a magyar felsőoktatási rendszer sikerességéhez, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztéséhez, illetve közvetett munkahelyek teremtéséhez is.

Peer János kiemelte, hogy sikerességük záloga a versenyképes bérszínvonal, a minden tekintetben megfelelő infrastruktúra és a képzett munkaerő. Az üzemben jelenleg közel 700-an dolgoznak és 1 millió lencsét gyártanak naponta, a kapacitást évi 35-40%-kal kívánják bővíteni. Hangsúlyozta, hogy a társaság folyamatos képzéseket biztosít, minél több beszállítót kívánnak bevonni, s a magyarországi alapanyag-beszerzést távlatosan 40-60%-ra szeretnék növelni. A Sauflon CL Kft. 2007-óta folyamatosan fejleszti gyáli telephelyét. A mostani beruházás értéke több mint 10 millió euró, s általa a gyártási kapacitás közel napi 1,4 millió lencsére nő.

A nyilvános cégadatok szerint a Sauflon CL Kft. a 2012. október 31-én zárult üzleti évében 6,174 milliárd forint árbevételt ért el, szemben az előző üzleti év 4,595 milliárd forintos árbevételével. A bevétel szinte egésze exportból származott. A cég a 2012-es üzleti évben 288 millió forintos adózás utáni eredményt ért el, míg egy évvel korábban 97 millió forintos veszteséget könyvelt el.

MTI