Munkahelyek ezrei jönnek létre

2016. július 19. Beruházás | Autóipar

Több mint 7700 új munkahely jön létre az összesen 637 milliárd forintot kitevő, 2015-16-ban megvalósult, folyamatban lévő, vagy bejelentett 20 legjelentősebb autóipari beruházással – közölte július 19-én az egyes beruházások munkálataiban részt vevő Óbuda Group.

– A beruházók az építés-beruházási, lebonyolítói és tervezői feladatokat egyre nagyobb mértékben szervezik ki külsős partnereiknek, így a magyar  vállalatok is mind több ilyen projektben tudnak közreműködni – mondta közleményben Kálmán Péter, az Óbuda-Újlak Zrt. vezérigazgatója.

A 20 legnagyobb magyarországi autóipari beruházás listáját a Mercedes-Benz Manufacturing Kft. vezeti, 185 milliárd forint befektetésével bővíti tevékenységét.  Kecskeméten épülő új karosszériacsarnokában új generációs kompakt autókat fognak gyártani.

A második legnagyobb beruházóként mintegy 146 milliárd forintos befektetéssel az indiai Apollo Tyres következik, a gumiabroncsgyártó gyöngyöshalászi zöldmezős beruházásával 975 új munkahely jön létre. A harmadik legnagyobb 36 milliárdos beruházásával a Robert Bosch Automotive Steering Kft., 130 új munkahely létrehozásával. A Thyssenkrupp 33,5 milliárd forintos új csarnoka 2018-ra készül el Jászfényszarun, ahol 500 munkahelyet teremt.

A debreceni FAG Magyarország Ipari Kft. 510 munkahelyet létrehozó bővítése 25 milliárdos befektetés keretében valósul meg. A legjelentősebbek közül kiemelkedik a Samvardhana Motherson Group kecskeméti és mosonszolnoki 31 milliárd forintos beruházása, 450 új munkahellyel.

Az Otto Fuchs csoport 12,8 milliárd forintos bővítése nyomán 180 új munkahely születik Tatabányán és környékén. A többek között az Audinak, BMW-nek és Mercedesnek beszállító, alumínium keréktárcsákat gyártó német vállalat megduplázza magyarországi gyártókapacitását.

A Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. veszprémi fejlesztését szintén idén jelentették be, a mintegy 10,4 milliárdos beruházással 180 új munkahelyet hoz létre az autóipari alkatrészgyártó. Az exportra termelő Yanfeng Automotive Interiors tavasszal bejelentett 7,4 milliárd forintos bővítése a személyautók utasterének prémium kategóriás alkatrészeit előállító pápai üzemét érinti.

2015-ben Magyarországon az autóipari termelés 7833 milliárd forintot tett ki, ez az érték 17,6%-kal haladta meg az előző évit, a legyártott kocsik száma tavaly lépte át először Magyarországon a félmilliót. Az előállított autóipari termelési érték döntő többségét, 92,8%-át exportálták. Tavaly a teljes feldolgozóipari kibocsátás 30%-át tudhatta magáénak a járműipar, a járműgyártásban dolgozók száma 13%-kal nőtt a megelőző évhez képest, a 2015-ös év végén mintegy 150 000 ember dolgozott az autóiparban.

MTI