Modernizációs és költségcsökkentési program

2013. június 27. Gyártás | Egyéb szektorok

Modernizációs és költségcsökkentési programot indít az ISD Dunaferr Zrt., amelynek keretében a vállalatcsoport hatékonyságát növelő beruházások készülnek el, illetve az adminisztrációs területen optimalizálják a létszámot – hangzott el a cég június 26-án tartott szakmai rendezvényén, Budapesten.

Evgeny Tankhilevich cégvezető elmondta, hogy az ISD Dunaferr Zrt. 2012-es termelési szintje már meghaladta a válság előtti évekét. A termelés a változó költségek tekintetében jónak mondható, ugyanakkor a fix költségek magasak és komoly gondokat okoznak. Éppen ezért 2 éve úgy döntött a menedzsment, hogy új stratégiát készít, amelynek középpontjában a termelés maximalizálása és a fix költségek csökkentése áll.

A cégvezető hangsúlyozta, hogy a következő években az egyik irány a termelés modernizációja lesz. Nem terveznek hatalmas beruházásokat, inkább kisebb fejlesztések lesznek, amelyek gyors eredményeket hozhatnak. A vállalat célja magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása. A modernizációs program keretében az idén 10 millió eurót költenek a meleghengermű folyékony fázisára. A közelmúltban készült el egy új léptetőgerendás hevítőmedence telepítése a meleghengerműben, a biológiai vízkezelő a kokszolóban, a következő hetekben pedig befejeződik a szárazoltó rendszer modernizációja. Jövő márciusban a meleghengermű termelésének fokozását célzó beruházás kezdődik el. Ezek a fejlesztések együttesen mintegy 150 millió euró értékűek.

Evgeny Tankhilevich kiemelte, hogy a költségcsökkentési program lesz a másik irány, amely a cég átstrukturálását jelenti. A tervek szerint a menedzsment felépítése egyszerűsödik, az adminisztratív területek létszáma viszont csökkenni fog. Ezeket a lépéseket a következő hónapokban végre is hajtják. Amint elhangzott, a létszámra vonatkozó konkrét számadatok még nincsenek, mert a tervek véglegesítés előtt állnak. Komoly átvilágítást követően lesz döntés, amely a termelést nem veszélyeztetheti, és a fenntartható fejlődést nem töri meg. Jelenleg az ISD Dunaferr Zrt.-nél 7522 munkavállalót foglalkoztatnak, közülük 6837 a saját és 685 a kölcsönzött.

A cégvezető elmondta, hogy a Dunaferr 2008 óta nem nyereséges. Tavaly minden eddiginél magasabbra nőtt a cég termelése, de az euró gyengülése és a magas alapanyagárak miatt 36 millió dollár negatívumot mutatott az adózás előtti eredmény. Az idei első félévben jól teljesített a cégcsoport, közel vannak a tervszámokhoz, de a magas fix költségek csökkentése nélkül ismét veszteséggel zárhatnak.

MTI