MLBKT: hároméves átlag felett a BMI

2014. március 3. Gazdaság | Egyéb szektorok

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke 54,3 pont volt, magasabb az elmúlt három év 53,4 pontos februári átlagánál, de 3,5 százalékponttal alacsonyabb a kiugróan magas 57,8 százalékos januári szintnél – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) március 3-án az MTI-vel.

Az index hosszú távú februári átlaga 51,9 pont, amelyet jóval meghalad az idén februári érték. A Beszerzési Menedzser Index értéke tavaly áprilistól augusztusig semmilyen trendet nem mutatott és 50 pont körül ingadozott, az utóbbi hét hónapban azonban a növekedést jelző küszöb fölött van.

A termelési mennyiség indexe csökkent januári értékéhez képest, de egyhavi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már negyedik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 18 évben csak nyolcszor volt nagyobb az index értéke februárban.

Az új rendelések indexe némileg csökkent, a mostani a nyolcadik legmagasabb februári érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így is magasabb lett, és jóval meghaladja az elmúlt három év átlagát és az 1995 óta mért hosszú távú átlagot is.

A foglalkoztatottsági index értéke 50,0 pont alatt volt 2013 decemberében, de az idei első két havi érték már újbóli növekedésre utal. A februári érték 2012-2013 után a harmadik legmagasabb.

A beszerzési mennyiség indexe növekedett januári értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a harmadik legmagasabb februári adat. A beszerzett mennyiség másodszor növekedett az idén.

A beszerzési árak enyhe növekedése abbamaradt és csökkenésbe fordult a válaszadók jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt negyvennyolc hónapban első alkalommal csökkentek. A mostani ütem, 1995 óta vizsgálva, a harmadik legalacsonyabb februári.

A késztermékkészletek szintje februárban magasabb lett. A korábbi februári értékeket nézve az idei átlag feletti és a legmagasabb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent januárhoz képest, de a 2013 június-augusztusi három hónap szűkülés után egymás után hatodszor jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését.

A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt.

MTI