Mintegy 600 millió forintból fejlesztett a dabasi Lakto Kft.

2015. november 10. Beruházás | Egyéb szektorok

A Lakto Kft. dabasi tejtermelő tehenészeti telepe 588 millió forint összköltségű fejlesztést hajtott végre, a beruházást november 10-én adták át.

Az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) állattartó telepek korszerűsítése projekt keretében gép- és eszközbeszerzések, valamint építési beruházás valósult meg. A beruházáshoz a vállalkozás 235 millió forint támogatásban részesült a Darányi Ignác Terv forrásaiból.

– A Lakto Kft. Európa egyik legeredményesebb tejgazdasága, s a mostani beruházás jelzi, hogy van jövő a magyar mezőgazdaság előtt, és vannak olyan vállalkozások vidéken, amelyek képesek fejleszteni – mutatott rá Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az ünnepélyes átadáson. – A fejlesztés azt is mutatja, hogy a Darányi Ignác Terv a gyakorlatban is működik – tette hozzá.

Úgy vélte, a vidéki települések életképesek, s a vidéki életforma is tud munkát, megélhetést biztosítani.

A tárcavezető szólt arról is, hogy 2010 óta több mint félmillióval dolgoznak többen Magyarországon, a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma pedig mintegy 10%-kal nőtt, ami 15-20 ezer munkahelyet jelent. A miniszter szerint a jelek már azt mutatják, hogy fokozottan szükség van képzett munkaerőre az állattartó telepeken, ezért is szükséges az agrár szakképzés fejlesztése, illetve hozzáigazítása azokhoz a kívánalmakhoz, melyeket az ágazat szereplői megfogalmaznak.

Fazekas Sándor a tejpiaci támogatásokról szólva elmondta: az átmeneti nemzeti támogatás részeként a tejhasznú tehéntartás támogatására előlegként 9,3 milliárd forintot fizettek ki mintegy 7000 termelő részére. Megjegyezte azt is, hogy a tejhasznú tehéntartás támogatására 2015-ben új uniós jogcím indult, 21 milliárd forintos éves kerettel, ami közel 2900 állattartó számára nyújt segítséget. – 2015-ben a tejágazati támogatás 54 milliárd forint, ami nem tartalmazza a közvetlen támogatásokat – jelezte.

A dabasi telephelyen 850 tehén és szaporulatuk található, összesen mintegy 2000 állat. A cég a 2014-es adatok alapján – a nagy létszámú telepek között – az egy tehénre jutó átlagos éves 13 000 kilogrammot meghaladó termeléssel az elsők között van nem csak Magyarországon, de Európában is. A telep több mint 70 embernek ad munkát.

MTI