Megugrott a Teva részvényeinek értéke az új vezérigazgató kinevezése hírére

2017. szeptember 13. Gyártás | Gyógyszeripar

Jelentősen emelkedett az izraeli Teva gyógyszergyártó cég részvényeinek értéke a tőzsdéken a gyógyszergyárak megreformálásáról ismert dániai Kare Schultz vezérigazgatói kinevezésének hírére – adta hírül az MTI szeptember 12-én a Háárec című izraeli újságra hivatkozva.

A tel-avivi tőzsdén 17, New Yorkban 22%-ot ugrott a Teva értéke az új vezérigazgató személyének bejelentését követően. Az előző igazgató már több mint hét hónapja elhagyta a vállalatot, így időszerű volt az új vezér személyének kijelölése.

A tőzsde erőteljes reakciójának köszönhetően az eddig a H. Lundbeck nevű dániai cég élén álló Kare Schultz már munkába állása előtt több mint 3 milliárd dollárt (több mint 800 milliárd forintot) hozott az évek óta gyengélkedő izraeli óriásvállalatnak.

– Az új vezérigazgatónak bizonyítottan gazdag tapasztalata van a forradalmi stratégiák építésében az újjászervezés és a hatékonyságnövelés mellett. Stratégiai és működési tapasztalata nemcsak a szabadalmaztatott, hanem a generikus gyógyszerek terén is hasznosítható – jelentette ki róla Steven Tepper gyógyszeripari elemző.

Az izraeli Erez Vigodman, az előző igazgató még idén februárban mondott le, miután tavaly sikertelen óriásfelvásárlásokkal súlyos adósságokba hajszolta a céget, amely idén a második negyedévet 6 milliárd dolláros (mintegy 1600 milliárd forintos) veszteséggel zárta.

– Fontos, hogy nagyon gyorsan világos stratégiát teremtsünk, és erre tereljük a vállalatot – nyilatkozta Schultz szeptember 11-én a Bloomberg tévének. A vezérigazgató saját bevallása szerint olyan ember, aki szereti az őt inspiráló kihívásokat.

Az új igazgató eddigi eredményeit mutatja, hogy előző munkahelyén két év alatt megháromszorozta a részvények értékét. Egyik első lépése 1000 alkalmazott elbocsátása volt, amivel 17%-kal csökkentette a bérköltségeket, de piacra dobott több új gyógyszert, és levezényelt egy több mint 3 milliárd dolláros szerkezetátalakítási programot.

A lap szerint azonban a Tevánál ennél jóval nagyobb kihívások várnak rá. A cég részvényei ugyanis 2015 nyarától az új vezérigazgató személyének szeptember 11-i bejelentését megelőző napokig mintegy 80%-ot estek.

Forrás: MTI