Megkezdte a szállítást a Donau Chemie új, kazincbarcikai üzeme

2013. október 16. Beruházás | Egyéb szektorok

A Donau Chemie megkezdte a Kazincbarcikán felépített új gyárában készült termékek kiszállítását, amelyek magyar felhasználóknál, továbbá Ausztria, Lengyelország, Románia, Szerbia és Szlovákia piacain találtak gazdára – mondta Franz Geiger, a Donau Chemie AG vezérigazgatója október 15-én az MTI-nek.

Amint kifejtette, a Donau Chemie az Új Széchenyi Terv részeként és uniós források támogatásával a borsodi városban felépített, új vízkezelési vegyianyag-üzeme évi 75 000 tonna vas-kloridot és évi 30 000 tonnányi polialumínium-kloridot gyárt, amellyel Kelet-Magyarországot a vízkezelési vegyianyag-gyártás fontos központjává emeli. A termelés nyár végi beindulását követően az első szállítmányok már vevőre is találtak.

Az ausztriai központú Donau Chemie AG magyar leánycége, a Donauchem Vegyianyag Kereskedelmi Kft. – elsősorban a régiós vízkezelési fejlesztések vegyszerigényének kiszolgálására – a közelmúltban gyártóbázist hozott létre a BorsodChem Zrt. kazincbarcikai telephelyén – magyarázta a szakember. A kereskedelmi célú termelést a közelmúltban megkezdő új beruházás értéke elérte a 6,4-6,5 millió eurót (1,9 milliárd forintot).

A Donauchem, amelynek vegyianyag-keverő üzeme a kilencvenes évek közepe óta működik Budafokon, tavaly indította el új, nagytétényi telephelyének 4 millió eurós zöldmezős fejlesztését egy 30 000 m²-es földterületen. Ez az új létesítmény a tervek szerint 2015-ben kezdi meg tevékenységét. Amint a vezérigazgató hozzátette, a beruházásoknak köszönhetően a vállalat magyarországi árbevétele a 2011-es 7 millió euróról 20 millióra emelkedhet, a két egység pedig összesen 60 főt foglalkoztat majd.

Franz Geiger kitért arra is, hogy a Donau Chemie új termelőegységével támogatja a Budapesti Víz Világtalálkozó céljainak megvalósulását. Mint mondta, a hasonló kormányzati és nemzetközi kezdeményezések hozzájárulnak ahhoz, hogy a vízminőség-politika és az infrastruktúra alapvető fontossága megfelelő hangsúlyt kapjon a Duna-medencében és világszerte egyaránt.

MTI