Márciusban felgyorsult az ipari termelés növekedési üteme

2013. május 15. Gazdaság | Egyéb szektorok

Márciusban felgyorsult az ipari termelés növekedési üteme: az előző hónaphoz képest 0,4%-kal nőtt a kibocsátás a februári 0,1%-os emelkedés után – jelentette a szezonálisan és munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a Központi Statisztikai Hivatal május 15-én.

Az adatok megegyeznek az előzetesen közöltekkel. 2012 márciusához hasonlítva az ipari termelés 2,9%-kal csökkent, a munkanaphatástól megtisztított adat azonban csak 0,7%-os visszaesést mutat. Az első negyedévben az ipari termelés 3,1%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Az ipari export márciusban 1,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, a munkanaphatást figyelembe véve azonban 0,7%-kal nőtt.

A feldolgozóipar exportértékesítésének mintegy felét adó 2 alágból a majdnem egyharmad súlyú járműgyártás kivitele márciusban 8,5%-kal emelkedett az előző havi 6,2% után.  Ezzel szemben a másik meghatározó alág, a feldolgozóipari exportban egyhatod súlyt képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene még mindig számottevően, 17,4%-kal visszaesett az előző havi 19,6%-os zsugorodást követően. A villamos berendezések kivitele gyakorlatilag az egy évvel korábbi szinten maradt a februárban regisztrált éves összevetésű 2,3%-os csökkenés után, és a gépexport zsugorodása is 11,2%-ról 8,5%-osra lassult.

Az ipar belföldi értékesítése márciusban 2,7%-kal, munkanaphatással kiigazítva 1,1%-kal csökkent 2012 azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai márciusban 9,2%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól. A számítástechnikai termékek értékesítésének visszaesése tovább mélyült: a februári 26,5% után 37,7%-kal zuhant. Márciusban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 24,3%-kal kevesebb volt, mint 2012 azonos hónapjában. Az új exportrendelések 26, míg az új belföldi rendelések 7,9%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány egy korábbi, nagyobb megrendelésnek köszönhetően 10,7%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, az exportrendelések 14,8%-kal nőttek, ám a belföldi rendelések 30%-kal visszaestek.

Az év első 3 hónapjában az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés 3,4%-os csökkenése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében 0,2%-os létszámnövekedés mellett következett be. Az ipar nemzetgazdasági ágai közül márciusban a feldolgozóipar termelése 2,9%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Az energiaipar kibocsátása 1,1%-kal mérséklődött. Az előző évinél hidegebb időjárás hatására megnőtt fűtésigény csak mérsékelte a csökkenést, de nem tudta ellensúlyozni a visszaesett ipari energiaigényt.

A feldolgozóipar 13 alága közül márciusban csak háromban regisztrált termelésbővülést a KSH. A feldolgozóipari termelés csaknem egynegyedét adó járműgyártás kibocsátása továbbra is emelkedik, az év harmadik hónapjában 6,0%-os volt a növekedés a külpiaci eladásoknak köszönhetően. 2 éve folyamatos a visszaesés a második legnagyobb súlyú alágban; a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 18,1%-kal alacsonyabb volt, mint 2012 márciusában, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése miatt.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés egykilencedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,3%-kal csökkent, nagyrészt az értékesítés mintegy 60%-át kitevő hazai eladások visszaesése miatt. Január-márciusban az ország területi egységei közül az ipari termelés 2 régióban nőtt az előző év azonos időszakához képest, a Dél-Alföldön 27,2, Észak-Magyarországon pedig 0,1%-kal. A többi régióban 4,3 és 7,4% közötti volumencsökkenést regisztrált a statisztikai hivatal.

MTI