Már 23 klaszter büszkélkedhet az Új Széchenyi Terv Akkreditált Innovációs Klaszter címmel

2013. augusztus 13. Egyéb | Egyéb szektorok

Már minden magyarországi régióban működik Akkreditált Innovációs Klaszter, mindezidáig 205 kutatás-fejlesztési és innovációs projekt részesült több mint 36,5 milliárd forint támogatásban – áll a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. (MAG) augusztus 7-ei sajtóközleményében.

Ismét bővült a tanúsított hazai vállalati együttműködések (klaszterek) köre, miután a kiemelt rangot jelentő Új Széchenyi Terv Akkreditált Innovációs Klaszter címet 2013. május 21-től további 3 klaszter viselheti: az ÖKOPolisz Klaszter, a Sárrét Metál Klaszter és a Pannon Fa- és Bútoripari Klaszter.

A kizárólag Akkreditált klaszterek számára kiírt innovációs témájú pályázatok, illetve a nemrég  megjelent Versenyképes üzleti környezet fejlesztése című konstrukció keretében mindezidáig 205 kutatás-fejlesztési és innovációs projekt részesült több mint 36,5 milliárd forintos támogatásban, amelyeket a kiemelt ranggal felruházott együttműködésben részt vevő vállalkozások valósítanak meg.

A klaszterakkreditáció legfontosabb célja, hogy kiválassza azokat a hálózati együttműködéseket, amelyek magas innovációs és exportteljesítményükkel, illetve az együttműködésben rejlő hatékonyságuk révén jelentős fejlesztési projekteket képesek megvalósítani,  továbbá régiós viszonylatban is kiemelkedő teljesítmény elérésére képesek.

Sikeres akkreditáció esetén a klaszter minden tagja 2 év időtartamra kap jogosultságot dedikált pályázatokon való indulásra. Az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett klaszterakkreditációs pályázat keretében immáron 6. alkalommal ült össze a kiemelt rangot jelentő címekről döntő Klaszter Akkreditációs Testület. Az akkreditáció elismeri azokat a fejlődő hazai klasztereket, amelyek már több éve bizonyítottan és eredményesen együttműködnek, és ezt a szakmai összefogást közös megegyezéssel intézményesítették.