Malomipari gépcsalád fejlesztése

2013. június 27. Beruházás | Egyéb szektorok

Malomipari gépcsalád fejlesztésére nyert hazai forrásból támogatást a kaposvári MM Malomgyártó Kft. által vezetett négytagú konzorcium, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap támogatásával megvalósuló program keretében – 70 millió forintot meghaladó forrásból – 4 új malomipari gép prototípusát készítik el, és kidolgoznak egy új eljárást a gabona fertőzöttségének ellenőrzésére – tájékoztatta június 26-án Hamar József, a konzorcium vezetője az MTI-t.

Mint arról beszámolt, a kaposvári kft. már 20 éve gyárt teljes kiőrlést biztosító köves konyhai, háztartási malmokat, amelyeket elsősorban külföldön értékesít. Az új termékek fejlesztésével lehetőség nyílik új piacok elérésére Magyarországon és külföldön egyaránt. Hamar József a malomipari gépcsalád fejlesztéséről szólva elmondta, hogy a teljes kiőrlésű gabonaliszt előállításához és a gabonaszemek hántolásához készítenek új gépeket. 

Az egyik egy olyan hántoló berendezés, amely többféle gabona hántolására képes minden átépítés, változtatás nélkül. Ez a kisgazdaságok igényeit maradéktalanul képes ellátni, tervezett kapacitása óránként megközelítően 100 kg gabona hántolása. A másik egy szeletelő, ami a lehántolt héjat és a magot szétválasztja, a harmadik egy rosta, ami a lehántolt szemek szétválogatására szolgál. A hántoló-szeletelő-rostagép egységesen összekapcsolható gépcsaládként és külön-külön is használható. – Ilyen jellegű berendezés sem a hazai, de ismereteink szerint a nemzetközi gyakorlatban sem lelhető fel – hangsúlyozta a kaposvári cég vezetője.

Hamar József tájékoztatása szerint ugyancsak része a projektnek a kisebb gazdaságokban, kis üzemekben jól használható, teljes kiőrlésű liszt előállítására alkalmas köves malmok fejlesztése, amelyek a piaci tapasztalatuk szerint jelentős hiányt pótolhatnak. A cégvezető elmondta, hogy a gabona fertőzöttségének ellenőrzésére is kifejlesztenek egy új technológiát. A termények gyors beltartalmi értékének, minőségének meghatározásában széles körben elterjedt technika a közeli infravörös spektroszkópiai, de a gabonaszemek fertőzöttségének kimutatására eddig nem használták, ugyanis az eljárás erre nem volt alkalmas. Az új technológia sikeres kidolgozása jelentősen felgyorsíthatja, minden felhasználás előtt lehetővé teszi a gabona minőségének, fertőzöttségének az ellenőrzését.

Az európai ipar termelékenységének és világpiaci versenyképességének erősítését szolgáló EURÉKA program keretében 61 millió forint pályázati támogatást elnyert konzorcium tagja a kaposvári kft. mellett a Balaton-Park 2000 Nonprofit Kft, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Vidékfejlesztési Minisztérium Mezőgazdasági Gépesítési Intézete.

MTI