Magyar szakemberek újítanak fel egy biokombinátot Mongóliában

2016. március 30. Gyártás | Egyéb szektorok

A magyar állam által nyújtott 25 millió dolláros kötött segélyhitelből magyar szakemberek újítják fel Mongóliában azt az állatgyógyászati vakcinákat gyártó biokombinátot, amelyet évtizedekkel ezelőtt ugyancsak magyarok építettek fel a mongol főváros közelében fekvő Songinóban.

Fazekas Sándor Radnaa Burmaa mongol élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszterrel március 29-én folytatott megbeszélését követően elmondta: az 1960-as években épült mongol üzem állatgyógyászati termékeket, vakcinákat állít elő. – Az előkészítési szakaszban tartó beruházás várhatóan közös élelmiszerbiztonsági, állategészségügyi és nyomonkövethetőségi fejlesztések előtt is kaput nyit – tette hozzá.

Mongóliában 60 millió állatot tartanak, az ország szeretné a világpiacra juttatni termékeit. – Ez Magyarország és a hazai vállalkozások számára is kiváló lehetőségeket teremt az együttműködéshez – húzta alá a tárcavezető.
Fazekas Sándor jelezte: a korszerűsítés koordinálására, valamint a kapcsolatok további kiépítésére magyar-mongol tárcaközi munkacsoport alakul. – Ebben a munkában a magyar agrár- és külügyi tárca szorosan együttműködik – tette hozzá.    

Radnaa Burmaa mongol élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszter elmondta, hogy a magyar kormánydelegáció néhány héttel ezelőtti, mongóliai látogatását viszonzó karcagi programja során egy családi gazdaságot, egy tésztafeldolgozó üzemet és egy biogazdaságot tekintett meg a kíséretében lévő mongol szakemberekkel együtt. Beszámolt arról, hogy partnereivel a keddi egyeztetésen áttekintették a biokombinát-felújítás és a hozzá kapcsolódó lehetőségek részleteit. Emellett tárgyaltak szakemberképzési együttműködésről, közös vállalkozások létrehozásáról, így például vágóhidak, hús- és tejfeldolgozó üzemek telepítéséről, valamint homoktövis-termelési és -feldolgozási együttműködésről.

MTI