Magyar paradicsomra építve

2014. szeptember 22. Beruházás | Egyéb szektorok

Az Univer Product Zrt. egy 3,5 milliárd forintos beruházással megháromszorozta eddigi 25 000 tonnás nyersparadicsom-feldolgozó kapacitását, ami egyben a kecskeméti paradicsomfeldolgozó-üzem teljes műszaki, építészeti és energetikai rekonstrukcióját jelentette. Az üzemet a cég vezetőivel Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere avatta fel – áll a cég szeptember 18-án kiadott sajtóközleményében.

Az Univer megújult részlegében 100%-ban magyar termőhelyről származó paradicsomot dolgoznak fel, ennek köszönhetően lehetővé válik, hogy az évszázados hagyományokkal rendelkező Kecskemét környéki kertészeti kultúra újraéledjen. A munkaigényesebb kertészeti tevékenység révén a beruházás a régióban 50-100 fő részére teremt munkahelyet a családi gazdaságokban.

A magyar tulajdonban lévő, kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt. történetében mérföldkőnek számító beruházás legfontosabb elemei az építészeti, a technológiai, valamint az energetikai és környezetvédelmi fejlesztés. A kevesebb mint 1 év alatt megvalósuló beruházás eredményeként a vállalatnak évente 70-75 000 tonna nyers paradicsom feldolgozására lesz lehetősége. Idén mintegy 40 000 tonna alapanyagból készül sűrített paradicsom, ami a tavalyi év mennyiségének a duplája. Az üzem másik részében alakították ki a magas gyümölcstartalmú lekvárgyártás technológiáját.

A beruházás fontos eleme egy technológiai gőz előállítását szolgáló, környezetbarát faapríték-kazán. Ennek, és a nyersparadicsom-feldolgozás korszerűsítésének eredményeként az Univer nagymértékben növelte a technológia energiahatékonyságát és csökkentette a hulladékkibocsátást.

Az Univer megújult üzemében kizárólag magyar termőhelyről származó paradicsomot, valamint zöldség és gyümölcs alapanyagot dolgoznak fel. A beszállított ipari paradicsommennyiség jelentős részét Kecskemét környékbeli gazdáktól szerzik be. A régió szállítóinak szakmai segítésére az Univer 111 hektáron mintagazdaságot hoz létre, ahol maga is paradicsomot termeszt, valamint palántaneveléssel és széles körű szaktanácsadással segíti a gazdákat.

A Univer Cégcsoport célja a környékbeli szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó termelők bevonása a kertészeti ágazatba, s ez újabb munkahelyeket teremt. Ezzel lehetővé válik a magyar paradicsomtermesztés újjáélesztése, valamint a régió kertészeti ágazataiban a foglalkoztatás mintegy 50-100 fős növelése.

– Az Univer sikere Kecskemét sikere is. Nem pusztán azért, mert az elmúlt több mint hatvan évben városunk és a társaság története szinte egybeforrt. Sokkal inkább azért, mert az Univer minden sikere mögött kecskeméti emberek állnak. Ezt a beruházást is a kecskemétiek készítették elő, kecskemétiek vitték sikerre és mindezt itt, a szülővárosukban tették. A kecskeméti emberek tehát minden sikerünknek a kovácsai. Ők tették európai hírű vállalattá az Univert, és ők azok, akik Kecskemétet is sikeressé teszik – fejtette ki Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere az üzemavató rendezvényen mondott beszédében.

– Az új üzemben gyártott termékek egy része a magyar piacra, nagyobb része pedig uniós, ezen belül főként német és lengyel exportra kerül. Viszonteladó partnereinken keresztül összességében több mint 40 országba jutnak el az új feldolgozó üzem produktumai. Belföldön a fogyasztók a Kecskeméti márkanevű sűrített paradicsomokkal, prémium lekvárokkal és gyümölcs ivólevekkel találkozhatnak, de az új gyártósorról lekerülő, kiváló minőségű sűrített paradicsom a piacvezető Univer Ketchup alapanyaga is – mutatta be a Kecskeméten készülő magyar termékek fő értékesítési irányait Molitórisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója.

A 3,5 milliárd forintos beruházás finanszírozását a vállalat részben saját erőből, részben a K&H Bank által rendelkezésre bocsátott hitelből, valamint a Norvég Alap Zöld ipari innováció program 453 millió forintos támogatásából valósította meg.