Magyar gyártókat veszélyeztetnek az illegális kínai nyomtatókazetták

2013. január 15. Gyártás | Egyéb szektorok

Magyarországon olyan mennyiségben jelennek meg a szabadalomsértő, úgynevezett klón nyomtatókazetták, hogy azok kiszorítják a magyar gyártók és forgalmazók termékeit – hívta fel a figyelmet január 15-i közleményében a Magyar Tintapatron és Tonerkazetta Újrahasznosítók Szövetsége (MATUSZ), amely emiatt európai uniós testvérszervezetétől kér segítséget.

Amint az MTI január 15-én beszámolt róla, a MATUSZ a magyar nyomtató-kellékanyagok piacán dúló tisztességtelen verseny miatt kért segítséget az Európai Tonerkazetta és Tintapatron Újragyártók Szövetségétől. A magyarországi szövetség kiemelte, hogy az illegális importáruk nemzetközi szabadalmakat sértenek, környezetszennyezők, forgalmazásuk jogi következményekkel járhat és hosszútávon munkahelyek megszűnéséhez vezethet Magyarországon.

– Ha nem lépünk, a jelenlegi helyzet munkahelyek százainak megszűnését eredményezheti, arról nem beszélve, hogy ezek a termékek környezetünket is tovább károsítják, és sértik a nyomtatógyártók szabadalmi jogait – hangsúlyozta Kiss S. Bence, a MATUSZ elnökhelyettese a közlemény szerint. A szakember kifejtette, hogy a piaci kár legfőbb okozói azok a magyarországi forgalmazók, amelyek a Távol-Keletről importálják a szabadalomsértő kazettákat a nagyobb haszon megszerzése érdekében.

A többnyire silány minőségű klón tintapatronokkal és tonerkazettákkal kereskedők nincsenek tisztában azzal, hogy az általuk vásárolt és később forgalomba hozott termékek legtöbbször utángyártott klónok, amelyek az eredetinek csupán másolatai és forgalmazásuk törvénybe ütköző lehet. Ez nem mentesíti őket a büntetőjogi felelősség alól, szabadalmi kártérítési kötelezettséget, illetve – szélsőséges esetben – börtönbüntetést is kaphatnak érte – hangsúlyozta a szervezet elnökhelyettese. Kiss S. Bence kiemelte, hogy bár egészen a közelmúltig maguk a nyomtatógyártók sem érvényesítették kellő aktivitással szabadalmi jogaikat bizonyos piacokon, ez a helyzet mára megváltozott. Az utóbbi hónapokban számos európai forgalmazónak kellett a klónok forgalmazásából eredő jogi következményekkel szembenéznie.

MTI