Magyar beruházás Oroszországban

2016. október 4. Beruházás | Egyéb szektorok

Október 4-én felavatták a győri Agrofeed Kft. hárommilliárd forint értékű takarmánypremix-üzemét Oroszországban, a Tula megyei Jasznogorszkban.

Az üzem minden idők második legnagyobb értékű, teljes mértékben magyar tulajdonú beruházása a kétoldalú relációban a Richter 20 évvel ezelőtti befektetése után. A 100%-os magyar önerőből megvalósított zöldmezős projekt a Szekeres István és Csitkovics Tibor társtulajdonos-ügyvezető által jegyzett Agrofeed eddigi legnagyobb üzleti vállalkozása, amelyet a tervek szerint később még bővíteni fognak.

A jasznogorszki üzem révén a magyar premixgyártó vállalat a jelenlegi 8-10-ről 15%-ra növeli részesedését az orosz piacon, amelyen már másfél évtizede van jelen.

Szekeres István elmondta, hogy a jasznogorszki üzem létrehozására azért volt szükség, mert a magyarnál tízszeresen nagyobb orosz piac igényeit Magyarországról szállítva kiszolgálni már nem nagyon lehet. Tőkeerős nyugat-európai konkurenseink is építkeznek ebben az üzletben, amivel lépést kell tartanunk – tette hozzá.

Csitkovics Tibor kifejtette, hogy a cég a Magyarországgal szomszédos és a FÁK-országokon kívül Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is terjeszkedik.

A jasznogorszki beruházás keretében teljesen automatizált 1400 m2-es gyártóüzem épült, valamint 5000 m2-es raktár és vállalati iroda. Az építkezés tavaly májusban kezdődött, a tervezésben és kivitelezésben magyar, orosz és holland cégek vettek részt. Az új üzem több mint 100 munkahelyet biztosít majd.

MTI