Magyar árukat bemutató kiállítás Ammánban

2015. május 19. Gazdaság | Egyéb szektorok

A magyar termékeket és szolgáltatásokat bemutató, május 19-én zárult kétnapos ammáni kiállításon a jordániai kereskedők elsősorban az élelmiszer-ipari termékek iránt érdeklődtek, de a technológiai szektorban is sor került magas szintű hivatalos egyeztetésekre.

A kiállításon részt vevő 20 magyar cég többsége a szervező Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. tájékoztatása szerint élelmiszeri-pari vállalat, de megújuló energiával – napenergiával és világítástechnikával – , vízkezeléssel foglalkozó cégek, és a jordán fél kérésére porcelánt és ólomkristályt készítő vállalkozások is bemutatkoztak Ammánban.      

– Az agrártermékek közül főleg a jó minőségű alapvető élelmiszereket keresték, olyanokat mint a liszt, a búzadara, a napraforgó olaj vagy a sűrített paradicsom. A jordán kereskedők nagy érdeklődést mutattak a luxusipari termékek, így porcelánok és kristályok iránt is – hangsúlyozta Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja a kétnapos kiállítás tapasztalatait összegezve.    

– A két ország politikai és gazdasági kapcsolatai folyamatosan fejlődtek az 1964-es diplomáciai kapcsolatfelvétel óta, kiemelten a turizmus, a befektetések, valamint a felsőoktatás területén. A csúcs 2000-2005 között volt, amikor mintegy 200 000 magyar turista látogatott Jordániába, de azóta is évente 7000-8000 vendég érkezik a Holt-tenger melletti országba Magyarországról. Jordánia főként biztonságossága miatt vonzó kereskedelmi partner, valamint azért is, mert a közel-keleti országon keresztül a környező piacokat is könnyen el lehet érni – tette hozzá.   

A tiszteletbeli konzul szerint még jobban fellendítené a kereskedelmi kapcsolatokat, ha sikerülne Jordániában és Magyarországon is egy-egy áruforgalmi logisztikai központot létrehozni. – A központok áruszállításának összehangolásával 50%-kal csökkennének a szállítási költségek – emelte ki.    

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a Magyarország és Jordánia közötti kereskedelmi forgalom a 2013-as 369 millió forint után 2014-ben elérte a 439 millió forintot.

MTI