Magasabb kamattámogatás a Széchenyi Kártya Program fejlesztési hiteleihez

2013. május 10. Egyéb | Egyéb szektorok

2013. május 1-jétől a kormány 5%-ra emelte a Széchenyi Beruházási Hitel, az uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel konstrukciókhoz biztosított kamattámogatást – áll az NFM május 10-i sajtóközleményében.

A kedvezőbb finanszírozási lehetőségek hozzájárulhatnak a hazai kis- és középvállalkozások beruházási kedvének növeléséhez, ezzel támogatva a magyar gazdaság fejlődését. A jelenlegi jegybanki alapkamatét meghaladó mértékű kamattámogatásnak köszönhetően a magyarországi cégek kevesebb mint havi 0,4%-os kamattal juthatnak hitelhez a programban. A már 11 hitelintézetnél forgalmazott Széchenyi Kártya Program részben az állami kamattámogatásnak köszönhetően lett napjaink legsikeresebb vállalkozói finanszírozási megoldása. A 2002-ben indult program keretében eddig közel 185 000 hitelügylet jött létre, a kihelyezett hitelösszeg közelíti az 1200 milliárd forintot.

A népszerű program sikeres folytatása érdekében a Kormány 2013. május 1-jétől évi 5 százalékpont kamattámogatást biztosít a Széchenyi Beruházási Hitel, az uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel hitelszerződések teljes összegéhez, az adott ügylet futamidejének első 3 évére. A három konstrukcióhoz továbbra is kapcsolódik a hitelekhez nyújtott készfizető kezességvállalás díjának 50%-áig terjedő állami támogatás. Az olcsó hitel lehetővé teszi a válság miatt elhalasztott beruházások elindítását, a gépek, eszközök korszerűsítését, tovább növeli a kkv-szektor uniós pályázatokon való részvételének esélyeit.

Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a Széchenyi Önerő Kiegészítő (SZÖK) és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező (SZTM) hitelekre hívta fel a figyelmet. A konstrukciók a kis- és középvállalkozások pályázati esélyeinek növelését és az uniós társfinanszírozással létrejövő beruházások mielőbbi sikeres megvalósítását célozzák. A kiegészítő hitelből a projekt összköltségének saját forráson és uniós támogatáson felüli része fedezhető. A megelőlegező hitelnek köszönhetően a vállalkozások gyorsabban juthatnak hozzá az elnyert EU-s forrásokhoz. Az igényelhető hitelösszeg a két konstrukció esetében 50 millió forintig terjedhet, a maximális futamidő SZÖK esetén 10 év, az SZTM esetén pedig 5 év lehet.

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy a megemelt kamattámogatásnak köszönhetően mindhárom hiteltermék kamata BUBOR alatti szintre került, így az ügyfeleknek 1 év alatt akár 1,5 millió forinttal kevesebb nettó ügyleti kamatot kell fizetniük. A Széchenyi Beruházási Hitelből ingatlan megvásárlása, építése, fejlesztése, valamint nemcsak új, hanem használt gépek beszerzése is finanszírozható. A konstrukció 20% önerővel, 1–50 millió forint összegben, maximum 10 éves futamidőre igényelhető, akár 2 éves türelmi idővel.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium